Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tio år lämnar han slottet

GÄVLE- Det är inget fjäsk och fjant här. Folk är uppriktiga. Som killen på parkbänken som hejade och ropade att "nu kommer häradshövdingen". Jag har aldrig upplevt att folk har tittat snett på en. Nej, jag har trivts jättebra i Gävle från första stund.

Efter tio år som landshövding lämnar nu Lars Eric Ericsson det stiliga slottet på södra sidan om Gavleån. Om någon vecka går flyttlasset till en stor tre och en halvrummare i Gevaliapalatset, på den norra sidan om ån. Och livet som hyresgäst.
- Själva flytten är nog det enda jag är lite nervös för just nu. Annars ska det mest bli spännande att byta inriktning på livet igen, tycker han.
Bytt inriktning har han hunnit göra många gånger sedan han lämnade Piteå efter studenten 1962, för universitetsstudier i Uppsala.
Från uppväxten med båda föräldrarna som folkskollärare och till en långvarig tjänst som regeringens representant i länet, med tjänstebostad i slottet, har han förstås genomgått en rejäl klassresa. Och vägen har gått genom partiengagemanget i socialdemokraterna.
Planerna på en avhandling i huvudämnet kulturgeografi fick ge vika då han 1969 erbjöds ett lockande jobb som politiskt sakkunnig vid kommunikationsdepartementet. Då hade han bakom sig ett flertal år i den socialdemokratiska studentrörelsen. Därefter följde 17 års pendlande till olika politiska jobb i Stockholm.
Bland annat var han med i den innersta partikärnan och ledde förberedelserna för att återta makten under oppositionsåren 1976-82. Han har också varit kommunalråd i Uppsala och ledde under ett antal år Kommunförbundet i landet.
När den tidigare landshövdingen Lars Ivar Hising skulle ersättas 1992 gick erbjudandet till Lars Eric Ericsson.
När jag ber honom berätta om sina landshövdingeår så gör han klart att det inte går att sammanfatta på något bra sätt. Tiden har också gått så fort. Och utvecklingen. Bara under de senaste tio åren har förutsättningarna förändrats dramatiskt när det gäller de relativa avstånden. Med ombyggnationer av E 4:an och Ostkustbanan går det bra mycket snabbare att resa.
Han har engagerat sig hårt för att få statliga satsningar på infrastrukturen i länet. Och genom att ta initiativ till ett länsövergripande tillväxtavtal så har han medverkat till ett närmande mellan politikerna och näringslivet.
Något han har brunnit starkt för är annars miljöfrågor och länets unika kulturmiljö. Han tycker det finns exklusiva tillgångar i länet. Ett kulturarv som måste förvaltas.

Landskapen
Lars Eric Ericsson har förvånats av den starka landskapsidentiteten, som har gjort att det inte finns några riktiga gävleborgare. Men det är inget som stört honom som hövding. Det är lite kul och en del av länets själ med uppdelningen i olika traditioner, tycker han.


Yrkesrollen
Jobbet har varit stimulerande. Ett privilegium att kunna ha en stor frihetsgrad och fylla jobbet med ett eget innehåll. Men det är inte någon enmansfunktion, man får hela tiden hitta samarbetspartners. Han har när som helst kunnat slå en signal till statsministern Göran Persson. Men det viktigaste är att försöka lösa problem på den egna länsnivån, tycker han. Något råd till sin efterträdare vill han inte ge.


Bo i ett slott
Det har förstås varit lite speciellt att bo i ett slott. Men han säger att man har gjort tydlig skillnad på representationsvåningen och den mer privata våningen ovanför. Det är ett charmigt slott mitt i stan, men utan grannar och ingen egen trädgårdstäppa.


Utredningsuppdrag
Han har lett flera statliga utredningar tidigare, bland annat en demokratiutredning och Palmeutredningen. Nu ska han leda en statliga utredning om byggfusk och mögelproblem.


Partiet
Han saknar inte partiengagemanget i s. Visst röstar han fortfarande, men det får räcka så.


Böcklingen
Tillsammans med ett 35-tal andra entusiaster söker han sig varje lördag klockan 6.00 till Fjärran Höjderbadet i Gävle för simning, frukost och social samvaro. Då träffas badarklubben Böcklingarna. En del tycker nog att vi är knäppa, säger han.


Palme
Under åren i Stockholm lärde han känna Olof Palme och tycker fortfarande att det är oerhört tungt att mordgåtan inte är löst. Det är ett trauma för hela landet. Något av det värsta som hänt, tycker han.


Familjen
1966 gifte han sig med Eva Bihl, som föddes i Bollnäs och växte upp i Dalarna. På den tiden var det mer ovanligt att hustrun behöll sitt efternamn. De två sönerna Fredrik och Gustav är vuxna och Fredrik har nyligen fått sitt första barn. Farfar Lars Eric tycker det är en höjdare med Alva, 13 månader.

Framtiden
Nu står han inför en stor förändring i livet igen. Men han ska bo kvar i Gävle och i det hus familjen haft ett par år i Järvsö. Kanske blir det någon resa. Men framför allt ska han passa på att läsa mer böcker. Nästa år fyller han 60 år, men det är inget som känns något speciellt.