Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter två år är Birgitta klar att sjösätta

Efter två års arbete är den äntligen klar: ekan som Polhemsskolans IV-elever byggt. I går var det dags för sjösättning i Hillesjön.

Båten ska heta Birgitta efter Polhemsskolans rektor Birgitta Pettersson.

Hon fanns förstås på plats och fick döpa båten genom att krossa en flaska bubbel mot fören. Det krävdes några försök innan flaskan gick sönder och eleverna fick knuffa ner ekan i sjön och hoppa i båten.

– Det har varit intressant och kul, säger eleven Patrick Nilsson som varit med och jobbat med båten under det senaste året.

– Jag ska börja på byggprogrammet i höst bara jag klarar betygen, men det tror jag att jag ska göra, tillägger han.

Träteknikern och formgivaren Daniel Hallbygård har drivit projektet från start och verkade mer än nöjd med vad eleverna åstadkommit.

– Jag ville ha ett kreativt projekt som gav eleverna både kunskap och självkänsla. Det finns lättare båtar att bygga, men jag ville inte göra det för enkelt för dem. Man måste våga utmana sig själv för att upptäcka att man kan, säger han.

Båten är nära fem meter lång och väger mellan 150 och 170 kilo. Modellen som ekan är byggd efter var vanlig på 1800-talet och kallas för flatbottning.

– De kallas även för dåra eller till och med dåre, vilket kan vara passande. Nästan ingen av eleverna hade godkänt i träslöjd i grundskolan, därför var projektet lite dåraktigt. Jag är otroligt stolt över dem, det här är det bästa jag har gjort i lärarväg, säger Daniel Hallbygård.