Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyses: Biobilder

Året var 1935, och den lågkonjunktur som efteråt kommit att kallas den stora depressionen hade kopplat ett grepp som snart nog skulle resultera i ett andra världskrig. Det var tuffa tider överallt, till och med i det Gävle som växt och frodats i så många år efter den stora stadsbranden.

Därför var det feststämning i Gävle då den alldeles nya biografen Roxy öppnades. Ljuset flödade ut på trottoaren och Drottninggatan där utanför och den stora neonskylten syntes över hela Stortorget. Den första film som visades, den tecknade ”Bröllopsresan till månen” av Max Fleischer, drog fullt hus.

Om denna historiska premiär kan man säkerligen läsa i en bok om Gävles film- och biografhistoria som lokalhistorikern Jan G Ljungström och filmentusiasten Erik Modin har skrivit. Den kommer ut så snart som möjligt – eller närmare bestämt när de fått in allt bildmaterial som de behöver. De har en hel del bilder, till exempel ur Länsmuseets Carl Larsson-samling, men tycker att det skulle behövas fler. Och nu kommer de inte längre utan hjälp.

Och vilka brukar kunna hjälpa till vid såna tillfällen?

Jo, GD:s läsare. Så ta nu och ge pojkarna en hjälpande hand. Rota i de gamla familjealbumen och kartongerna på vinden – säkert finns det ett eller annat gammalt foto med bioanknytning. Kanske från när farfar var biovaktmästare eller när mormor satt i kassan och sålde biljetter. Eller till och med när mormors far spelade piano under stumfilmstiden.

Allt med anknytning till Gävles biografer är intressant och mottages tacksamt.

Hör av er till mig så förmedlar jag kontakten.

Ulf Kriström