Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen kraft betalar sig

Nu ska Wetterlings yxfabrik i Storvik bli självförsörjande på el. Då sparas cirka 100 000 kronor om året.

– Vi kommer att kunna anställa fler, säger företagets VD, Julia Kalthoff.

Redan tidigare har yxsmedjan använt sig av ström från egen vattenkraft. Det var just tillgången till en damm och strömmande vatten som gjorde att smedjan flyttade till nuvarande plats i Storvik på 1880-talet.

Men när elskatten höjdes på 1970-talet lades den egna tillverkningen ner och elen började köpas in i stället.

Samma turbiner som användes förr ska nu restaureras och komma till användning igen.

– Det är på gång. Vi håller på att ta in offerter. Vi måste ta reda på att kostnaderna inte blir för höga först, säger Julia Kalthoff.

Vid restaureringen blir de tvungna att gräva upp kanalen och gjuta om golvet. Julia Kalthoff hoppas att de kan sätta igång redan i vår eller åtminstone till hösten.

– Vi vill börja så fort som möjligt. Men en realistisk tanke är att den egna elförsörjningen ska var i gång till senhösten.

Hon tror att kostnaderna för investeringen landar på runt 400 000 kronor. En del av den summan betalas av länsstyrelsen med pengar som avsatts för miljöfrämjande projekt, det så kallade regionala stödet.

I fjol gjorde företaget av med ström för 100 000 kronor.

– Tanken är inte att vi ska tjäna pengar på vattenkraften, tanken är att vi ska gå plus minus noll. Vi vill bli självförsörjande för att kunna anställa mer personal, säger Julia Kalthoff.

Företaget behöver inte ansöka om tillstånd för verksamheten.

– Från 1944 finns en vattendom. Enligt den får vi dämma upp vattnet i dammen till en viss nivå, drygt nio meter.

Wetterlings har en årlig omsättning på runt fem miljoner kronor.