Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egon ville bli musiker men blev fotbollsspelare

/
  • Egon Sundberg kan se tillbaka på ett innehållsrikt liv, med både mycket musik och fotboll. I dag fyller han 100 år. Foto: Kaj Annebrant

Sandviksbon Egon Sundberg fyller 100 år i morgon, söndag. Han är Sveriges näst äldste allsvenske fotbollsspelare, ett år yngre än Andreas Nilsson i Malmö FF.

Annons

Han föddes i Ockelbo och som ung ville han bli konsertmusiker, men blev i stället allsvensk fotbollsspelare och fick jobb som säljare av sågar hos Sandvikens Jernverk. Sammantaget gjorde han 107 allsvenska matcher och 23 mål för SIF under åren mellan 1934 och 1941.

Han bor i dag ensam och intresserar sig för det som händer i samhället, inte bara inom idrotten. Han är imponerad av Zlatan som fotbollsspelare, men tycker att fotbollen inte förändrats stort kvalitetsmässigt sedan han var aktiv.

Talangen för musik upptäcktes i skolan. Han spelade piano och som 15-åring uppmanades Egon söka elevplats vid Musikaliska akademin i Stockholm. Där fanns ingen elevplats kvar, och han fick rådet att kontakta en skola i Syd-Tyskland. Familjen Sundberg hade inte råd även om en ingenjör på Kopparfors ville hjälpa till ekonomiskt. Men Egons pappa tyckte att det var säkrare med ett kontorsjobb hemma i Ockelbo.

Egon ville inte släppa musiken. Han spelade under stumfilmens år på många biografer.

– Jag såg filmen på förmiddagen och gjorde sedan musiken till kvällens två föreställningar, berättar han. Jag hade också egen orkester – Egon Sundbergs.

Egon spelade fotboll från 15-årsåldern, året därpå var han med i A-laget. På midsommardagen 1934, knackade någon på hans rygg. Det var John Kling, lagledare i Sandvikens IF.

– Han ville att jag skulle spela med SIF i träningsmatcher mot Hällefors och Grängesberg inför höstsäsongen i allsvenskan, säger Egon Sundberg. Jag skulle spela på dans i Valbo kvällen innan och komma hem sent, men jag sa ja.

Det var ovanligt med spelarövergångar men Egon blev lovad jobb på Jernverkets kontor.

I augusti 1934 gjorde Egon Sundberg debut i allsvenskan på Sandvikens idrottsplats mot Helsingborgs IF och han fick goda lovord efter matchen.

1939 började Egon Sundberg bli mätt på fotbollen. Han skulle spela sin sista match våren 1939, men andra världskriget bröt ut och SIF fick problem då deras A-lagsspelare måste ut och göra beredskapstjänst.

Det fanns bara fotboll i Sandviken, minns Egon Sundberg. Han är nöjd med allt som idrotten har givit honom under åren. Han kom från landet och fick se hela Sverige.

Egon firar sin 100-årsdag hos dottern och mågen i Storvik. Han har två barnbarn, och är änkling sedan länge.

Kaj Annebrant

Fotnot: Fakta ur artikeln kommer ur böckerna Sextio spännande år, Boken om Jernvallen och Hundra spännande år, alla skrivna av Kaj Annebrant.

Annons