Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklund kartlagd av Rikskriminalen

När Anders Eklund dömdes för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren började i all tysthet en annan utredning.
Kunde Torsåkerbon ligga bakom fler ouppklarade mord eller överfall?

Tidigt på fredagsmorgonen meddelade Rikskriminalpolisen i Stockholm att man avslutat första fasen i kartläggningen av Anders Eklunds rörelser i Sverige.

Uppgifterna ska jämföras med vad polisen vet om olösta fall av kvinnomord och överfall på kvinnor utan dödlig utgång.

Kartläggningen motiverades av att utredare i hela landet började höra av sig till polisen i Dalarna när det stod klart att Anders Eklund gjort sig skyldig till mer än ett mord och dessutom låg bakom ett försök till våldtäkt i Sandviken.

Anders Eklund var, precis som Hagamannen i Umeå, en sexuell återfallsförbrytare.

Problemet med att kartlägga Anders Eklund var han att han var så mobil. Som lastbilschaufför rörde han sig över hela landet. Han kunde attackera både vuxna och barn. Det typiska är annars ett smalare intresse för offer i en viss ålder.

Sent i höst ska Rikskriminalen kunna avgöra om Anders Eklund kan misstänkas för några av de ouppklarade fallen som är intressanta.

Anders Eklund har hittills, med hjälp av tekniska spår, kunnat frias från misstankar om en brutal våldtäkt på en flicka utanför Uppsala 1988.

Samtidigt börjar uppbyggnaden av polisens dna-register över personer som varit misstänkta för brott att ta fart.

Sedan möjligheten att ta dna-prov på misstänkta kraftigt utökades för några år sedan har det bitvis gått trögt, åtminstone i Gävle.

– När det var ombyggnationer i polishuset var det svårt att få rutiner på plats, säger Magnus Olsson, chef för tekniska roteln.

Men nu börjar man få upp farten. Hittills i år har man hunnit göra 447 så kallade topsningar – det vill säga att litet saliv tas från munnens insida – som gett en dna-profil att lägga in registret.

Prognosen för hela 2009 är 927 topsningar, vilket nästan når upp till det beräknade antalet på 1 200 som Statens kriminaltekniska laboratorium tycker ska göras i länet.

Betydelsen av att bygga ut dna-registret, som rent fysiskt finns i Kiruna, visas på ett bra sätt av just Anders Eklund-fallet.

Topsningarna och dna-registret hade, om det kommit till stånd tidigare, kunnat spela stor roll för att gripa Anders Eklund redan innan han dödade Engla Höglund.

Detta eftersom Anders Eklund var misstänkt för brott innan han våldtog och mördade Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

En topsning före det mordet hade kunnat matchas med fynd på mordplatsen och lett till ett gripande.