Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiskt jordbruk en nödvändighet

Annons

Per-Olof Erickson,

bemöter påståenden om att ekologisk odling ger dåliga skördar...

Flera debattörer med Marit Paulsen i spetsen har den senaste tiden påstått att ekologisk odling ger dåliga skördar och att det därför skulle vara rent omoraliskt att odla ekologiskt så länge det finns svält i världen.

För det första finns idag tillräckligt med mat för att försörja alla människor på jorden. Problemet är att maten är orättvist fördelad, mellan rika och fattiga länder och mellan rika och fattiga delar av ländernas befolkning. Dessutom hindras en stabil livsmedelsförsörjning på många håll i världen genom konflikter, bristande demokrati och miljöförstöring.

För det andra presenterade amerikanska forskare 2007 en sammanställning av närmare 300 studier av ekologisk odling. Syftet var att undersöka om ekologisk odling kan försörja världen med mat. Sammanställningen visar att om allt lantbruk lade om till ekologisk produktion skulle avkastningen sjunka något i den utvecklade världen, men tydligt öka i utvecklingsländerna. Övergången till ekologiskt jordbruk i länder som Argentina, Kina, Nepal, Etiopien och Mali har medfört skördeökningar på allt från 50 till 500 procent.

Forskarlagets slutsats är att en global omläggning till ekologisk odling totalt sett skulle ge mer mat än vad som idag produceras.

De lägre skördenivåer som är vanliga vid jämförelser mellan ekologisk och konventionell produktion i nord gäller inte i resten av världen.

Dessutom har dagens rationella jordbruk som kan ge stora mängder livsmedel i nord sina stora problem och begränsningar. De metoder som det konventionella industrijordbruket använder ät inte uthålliga. Med hjälp av förädlade utsäden, stora mängder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel har en hög avkastning uppnåtts. Detta har dock lett till att åkermark förlorats genom jorderosion. Den biologiska mångfalden har minskat, vatten och jord har förorenats och lantarbetare har förgiftats.

Allt lantbruk måste utvecklas i hållbar riktning för att vi skall kunna producera tillräckligt med mat i framtiden. Genom att använda ekologiska metoder kan bönderna i utvecklingsländerna få högre skördar till en lägre kostnad. Det är ett skäl till att FN:s organ för mat och jordbruk, Food and Agriculture Organisation (FAO),anser ett ekologiskt jordbruk ger goda effekter på miljö och hälsa och erbjuder ny teknik som kan bana väg för en uthålligare livsmedelsproduktion.

Det är en myt att det ekologiska jordbruket är ineffektivt och omodernt och saknar möjlighet att föda jordens befolkning. Marit Paulsen med flera debattörer borde därför inse att i verkligheten är det ekologiska jordbruket en nyckel till lösningen av världssvält, konflikter och social orättvisa.

Forskning visar att de som har mest att vinna på ekologisk odling idag är människor i utvecklingsländerna där behovet av mat är som störst. På sikt måste allt jordbruk på jorden bli hållbart ekologiskt.

Per-Olof Erickson,

ordförande, Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel