Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologiskt smakar bäst

Ekologiskt är dyrast och godast. Men korven med högst kötthalt visade sig vara ett fiasko.

– Katastrof. Den äter jag inte upp, säger Kenneth Engstedt.

Konsumentpanelen har testat åtta sorters falukorv.

Falukorv är svensk husmanskost och billig snabbmat i någon slags perfekt förening. De som aldrig äter falukorv är lätträknade. Det speglar förstås utbudet. Även om man sorterar bort alla korvar som på grund av för lågt köttinnehåll heter mer eller mindre fantasifulla saker som måltidsring, korvett och liknande finns det mängder att välja bland. En falukorv ska innehålla minst 40 procent kött av nöt, gris eller häst för att få kallas för falukorv. Därtill kommer, i många fall, lök, potatismjöl och kryddor. Succén är ett faktum. Sedan 1600-talets Falun. Eller åtminstone sedan 1973 då korven namnskyddades.

Vi har valt att testa våra tre ”lokala” korvfabrikanter Sohlbergs, Tillmans och Delsbo mot några marknadsledare. Enebacken från Lidl har vunnit ett par tester i andra tidningar. Scans Ekologiska har lika ofta blivit sågad med fotknölarna. En nyhet ville vi såklart även ha med. Familjen Olssons chark har skapat en moderiktig falukorv helt utan E-tillsatser. Det är självklart väldigt spännande.

Konsumentpanelen serverades först de åtta olika korvarna råa, i lagom portionsbitar. Därefter samma korvar i stekt tillstånd. Det var påtagligt hur stor skillnad det är i färg och konsistens mellan korvarna i rått tillstånd. Men än mer påtagligt hur olika de beter sig i stekpannan. Tillmans, som har lägst kötthalt, släppte ifrån sig stora mängder fett i stekpannan, medan Enebacken fick en konstig, torr och seg stekyta.

– Det måste bero på ingredienserna. Olika mängd mjöl till exempel bränns olika fort, säger Kenneth Engstedt, panelens yrkeskock.

Han var den som var hårdast i sin dom mot Olssons E-nummerfria falukorv. Han vägrade helt enkelt att äta upp sin skiva.

– Det var testets stora överraskning. En sån bra satsning som blev en sån katastrof! säger han.

Korven, det är panelen enig om, har en märkligt frän syrlighet som någon jämför med isterband. Kanske är den märliga ingrediensen acerolabärskoncentrat, som tillverkaren beskriver som ren c-vitamin, förklaringen. Den ska ersätta E300, askorbinsyra, som antioxidationsmedel. Men om det är som panelen misstänker bidrar även ämnet med en alldeles för tydlig syrlighet. Att korven har överlägset mest köttinnehåll, 80 procent, tror inte panelen på när de får facit.

De hade gissat på Willy:s delikatessfalu, som tillverkas av Siljans Chark. Den får näst bäst samlat betyg efter den lite överraskande succén, Scans ekologiska.

När Icakuriren gjorde ett liknande test i juni kunde de inte nog sabla ned Scans miljövariant.

”Doftar kompost och surkål. Smakar unket och kemiskt”, slog panelen fast.

Nu är den alltså testvinnare.

Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan, har ni ändrat receptet?

– Nej, det har vi inte. Och jag har kollat med reklamationsavdelningen och vi har inte fått in några klagomål heller. Däremot märker vi en långsam ökning för det ekologiska sortimentet, trots lågkonjunktur. Det är ju roligt att den går hem i ert smaktest, säger hon.

Tråkigast konsistens har korven med fullt av seriefigurer på paketet, Lithells ”barnens falukorv”. Gummiaktig, helt slät och helt neutral, konstaterar panelen.

Dyrast i förhållande till köttmängd är helt klart Tillmans korv. Den är bara någon krona billigare än dyringen, den ekologiska korven från Scan.

– Det är klart att priset har betydelse, enas panelen om. Att en korv är mer än hälften så dyr som de övriga, som till exempel Enebacken, kan avgöra valet om plånboken börjar bli tunn.

Att man då får äta korv med rötterna i Danmark spelar i det läget ingen roll.