Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 år och restaurangchef

/
  • – Här finns massor av möjligheter, det gäller bara att ha den rätta viljan, säger Amelina Söderberg.

På två och ett halvt år gick Amelina Söderberg från att arbeta i kassa och kök till att bli restaurangchef. Hon har en vinnarskalle som heter duga och menar att alla med rätt inställning kan komma hur långt som helst.

Annons

Hon är den enda kvinnliga restaurangchefen i Gävle, Borlänge och Sandviken. Inte nog med det, Amelina Söderberg är endast 23 år. På cirka tre och ett halvt år har hon gått från att vara medarbetare till att bli högsta chefen på sin egen restaurang.

– Det är en utmaning och ett jobb som kräver mycket. Det är roligt att se att folk blir förvånade när de får träffa restaurangchefen och det är jag, säger hon.

Hon började sin karriär på McDonald’s i Uppsala där hon jobbade i två år och hann utbildas till första assistens, steget under restaurangchef. När hon flyttade till Gävle för ett år sedan för att läsa till mäklare på Högskolan i Gävle passade hon på att jobba extra på McDonald’s i centrum, för att dryga ut kassan.

– Men snart upptäckte jag att mäklare inte var ett yrke för mig så jag hoppade av studierna och började jobba heltid i Hemlingby, säger hon.

Lägligt nog slutade restaurangchefen en kort stund efter det att Amelina Söderberg börjat som första assistent och blev då tillfrågad som hon ville ta över den rollen.

– Jag vore dum om jag inte tog det, många vet inte vilka utvecklingsmöjligheter som finns här, säger hon.

McDonald’s är, precis som Ikea, känt för att rekrytera internt. Genom att erbjuda sina anställda kurser i till exempel ledarskap kan företaget välja och vraka av sina egna när en lucka behöver fyllas.

– Alla de högsta cheferna som sitter på huvudkontoret i Stockholm har börjat sin karriär på golvet. Det går inte att vara chef här om man inte känner till grunden, säger hon.

Just nu är hon nöjd med sin position men det finns inget som hindrar henne från att klättra ytterligare. Målet är att bli bäst, eftersom inget annat duger, och hon blir extra taggad av sina manliga kolleger.

– Alla restaurangchefer i min delmarknad är killar och i vissa lägen får man slita lite extra som tjej, men det är inga problem för mig, säger hon.

Precis som Amelina Söderberg en gång blev upptäckt har hon ständigt ögonen på sin personal. Hon menar att det går att se direkt om en nyanställd har rätt inställning och egenskaper för att bli en ledare.

För att blir restaurangchef krävs det sex olika kurser i ledarskap.

– Kurserna är kända hos flera företag, det är inte kurser i hur man gör hamburgare utan hur man leder människor. Med dem i bagaget finns det många jobb att söka, säger Amelina Söderberg.

Mer läsning

Annons