Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

399 resenärer fick återbäring

GÄVLE 399 personer fick sammanlagt knappt 73 000 kronor i ersättning för förseningar under år 2003 tack vare X-Trafiks resegaranti.

Annons
- Med tanke på hur mycket vi omsätter är det en liten summa, men vi tror att det är värt väldigt mycket för resenärerna att känna den tryggheten, säger Anna Almér på X-Trafik.
SJ inför sin restidsgaranti idag, torsdag. Om tåget blir försenat får man ett värdebevis, motsvarande biljettpriset, som ersättning. Däremot kommer inte SJ att betala ut kontanter.
Hur stor försening som krävs för ersättningen ska utgå varierar med tågsträckan. Om den normala restiden är under en timma krävs en försening på 20 minuter. Är den mellan en och två timmar krävs 40 minuters försening och är den normala restiden mer än två timmar krävs en timmes försening för att ersättning ska utgå.
Det betyder att den som reser mellan Gävle och Uppsala kan få ersättning om tåget är mer än 20 minuter försenat, om han eller hon åkt med X2000, mendan den som åkt med Intercitytåg bara har rätt till ersättning om tåget är mer än 40 minuter försenat.

I novembe förra året, den senaste period som SJ har statistik över, kom 92 procent av SJ-tågen i tid.
X-Trafik har haft resegaranti sedan oktober 2002. Hos X-Trafik innebär garantin att resenärer kompenseras om de blivit frånåkta, om en tur ställts in, eller om man blir försenad.
Är bussen försenad med minst 20 minuter kan man ta taxi för att nå sitt resmål.
X-Trafik ersätter taxiresan mot kvitto med högst 300 kronor, eller med högst 350 kronor om man accepterar ett presentkort.

- Det är väldigt många som väljer presentkort, som de kan använda nästa gång de köper busskort, säger Anna Almér.
I en handfull fal har kunder som begärt ersättning nekats detta.
- Det handlar om fall där vi kunnat visa att personer har missat en buss för att de själva läst fel i tidtabellen eller liknande. Bussen har gått som den skulle, säger Anna Almér..

Ingegerd Sörgard
026-159627
ingerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons