Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 får lämna starkt Ericsson

Trots ännu en miljardvinst får ytterligare 5 000 anställda, varav 1 000 i Sverige, lämna Ericsson.

Annons

Samtidigt delas sex miljarder kronor ut till aktieägarna vilket får facket att reagera starkt.
– Det kommer våra medlemmar att ha svårt att förstå, säger Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, Bengt Fogelberg.
Utdelningen görs samtidigt som Ericsson ska sänka de årliga kostnaderna med ytterligare 10 miljarder. Förra året sparade bolaget 6,5 miljarder, klart över det sparmål som gavs för ett år sedan. Även i fjol skars cirka 1 000 svenska jobb bort, och det märks tydligt enligt Fogelberg:
– Det finns en väldigt hård anspänning hos alla. Det finns inte en möjlighet att vi kan bli av med fler människor. Att ta bort alla konsulter är inte heller någon lösning. De gör väldigt viktiga saker, säger han.
– Om vi ska göra oss av med fler människor så måste vi sluta göra saker, vi måste helt enkelt välja bort produkter.

Men Ericssons vd Carl-Henric Svanberg håller inte med och han har tre huvudargument för fortsatta besparingar. För det första är konkurrensen i branschen stenhård, vilket inte minst illustreras av kanadensiska konkurrenten Nortels konkurs i förra veckan. För det andra vore det enligt Svanberg naivt att tro att finanskrisen och lågkonjunkturen på sikt inte kommer att påverka marknaden för mobilsystem, även om den fortfarande i dag är stark.

Men besparingarna drivs också av den tekniska utvecklingen, och av samordningsvinster mellan de verksamheter som Ericsson köpt på sig under de senaste åren.
– Vi kan göra samma jobb med färre personer, och det är en möjlighet för oss, säger Svanberg.

Ericssonchefen får stöd av både aktiemarknaden, som belönade bokslutsrapporten med en kraftig kursuppgång på börsen, och av analytikerkåren. Mats Bergström, telekomanalytiker på Nordea, anser att besparingarna är nödvändiga, trots att Ericsson går så pass bra.
– Ja, det tror jag faktiskt. Med tanke på att de har så pass stor konkurrens från spelare, till exempel kinesiska Huawei, som sitter på en kostnadsfördel till att börja med. Ericsson har gått bra, men Huawei har gått fram enormt mycket under 2008.

– Ser vi nu ett tuffare 2009, där operatörerna har blivit mer kostnadsmedvetna, så är det klart att då måste man se till att hålla kostnadsbasen nere för att vara konkurrenskraftig.

Både analytikerna och vd Carl-Henric Svanberg själv ser Ericssons vinst för fjärde kvartalet på 6,5 miljarder kronor före skatt som ett mycket starkt resultat.
– Vi flyttar fram positionerna på i stort sett alla områden i världen. Samtidigt är det klart att vi känner ödmjukhet inför den konjunktur som nu snabbt faller, säger Svanberg.


– Ja, de har ju liksom vi gått fram ordentligt och de är i dag kanske vår viktigaste konkurrent och kommer nog att vara så. De har gjort ett fantastiskt jobb.
De neddragningar som Ericsson ska göra i Sverige kommer främst att drabba Stockholm. Förutom uppsägningar väntar en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal.

Mer läsning

Annons