Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 har gått vidare från Ericsson

Över 600 av de tidigare Ericssonanställda har hittat ny sysselsättning efter nedläggningen av fabriken. Knappt 200 letar fortfarande nya jobb.

– Det är ett bra resultat. Nu gäller det för dem som är kvar att inte tappa modet, säger Fia Wennman, projektledare på Trygghetsrådet.

Annons

Och hon tycker att det finns gott hopp för de 200 som inte hittat jobb. Den siffran är från början av september och sedan dess är det fler som har hittat lösningar. Den senaste tidens ekonomiska oroligheter ute i världen har inte heller slagit igenom i regionen.

– Förutsättningarna är bra. Vi träffar fortfarande företag och tittar på olika paket.

Enligt den senaste statistiken hade drygt 500 av de tidigare Ericssonanställda hittat nya jobb, 13 startat eget och 70 påbörjat längre utbildningar. 200 var aktivt arbetssökande och av dem hade ett 30-tal kortare visstidsanställningar.

Personalen på Ericsson har varit eftertraktad arbetskraft för många företag, och de anställdas egen inställning har bidragit till det, tycker Fia Wennman.

– Det är riktiga yrkesmänniskor, lojala och som kan en massa. Och det finns ett otroligt mod och en vilja att pröva på något nytt.

Ett 100-tal fick direkt andra jobb inom Ericsson. Sandvik och Forsmark är andra arbetsplatser som sugit upp stora grupper. Många har också fått jobb via bemanningsföretagen.

– De är viktiga spelare, säger Fia Wennman.

Efter den sista arbetsdagen på Ericsson och under omställningsprogrammet har alla som sagts upp fått lön i ytterligare tolv månader. Dessutom har de anställda rätt till stöd från Trygghetsrådet eller Startkraft, som erbjuder coachning och hjälp att hitta de rätta vägarna till ett nytt jobb.

I september förra året invigdes Ericssons Framtidscenter i Hemsta, en samlingsplats för alla som sades upp när fabriken stängde. Verksamheten i lokalerna upphör vid årsskiftet. Men de som fortfarande är arbetslösa då kan ändå få hjälp av Trygghetsrådet och Startkraft i totalt ytterligare 24 månader.

– Vi fortsätter som vanligt, men i individuell form, säger Fia Wennman.

Det är riktiga yrkesmänniskor, lojala och som kan en massa. Och det finns ett otroligt mod och en vilja att pröva på något nytt.

Mer läsning

Annons