Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

61 av 200 fick jobb i satsning på unga

/

De blir lätt bortglömda och hamnar ofta mellan stolarna hos olika myndigheter.

Men under tre år har 200 unga personer med psykisk ohälsa eller inlärningssvårigheter fått hjälp att hitta en väg ut ur utanförskapet.

– Det känns som att de har lyssnat på mig, säger Malin Hansson, en av deltagarna.

Annons

Efter en strulig skolgång och nya försök att läsa in gymnasiekompetensen blev hon en av dem som skrevs in i projektet som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landstinget i Gävleborg och Gävle kommuns socialtjänst startade i augusti 2009.

Målsättningen har varit att stötta ungdomar för att de ska komma vidare, och projektledaren för ”Unga till arbete”, Johnny Karlsson, tycker att man har hittat en framgångsväg.

– Det behövs en kraftsamling för den här målgruppen. Många har kanske varit på Arbetsförmedlingen i 8-9 år och det har gjorts så många insatser utan att veta vad det egentligen är.

För honom är nyckelordet samverkan, och att rätt personer från de olika myndigheterna drar åt samma håll i kontakterna med ungdomarna.

61 av deltagarna har fått arbete, helt enligt projektets målsättning. Ytterligare 21 har gått till studier eller planerar för det.

Och de som har fått jobb hade troligen inte fått det utan stödet från medarbetarna i projektet. Det är en vanlig slutsats från arbetsgivarna, enligt Johnny Karlsson.

Men projektet har inte bara handlat om att få ett jobb.

– För alla är det inte ett arbete som är lösningen. För några kan det vara att de får rätt behandling, säger Johnny Karlsson.

För Malin Hansson har projektet varit en hjälp att hitta rätt i tillvaron. Med diagnoserna ADHD, bipolärt syndrom och borderline har livet stundtals varit kaotiskt och kontakterna med myndigheterna tunga.

Nu går hon på förberedande arbetsträning i kommunens regi.

I projektet tycker hon att hon har fått stöd som hjälpt henne mycket, även om det inte har lett till något arbete.

Hon har fått arbetsträna, och vara med om mycket som har stärkt henne som person. Och att ha en myndighetsperson att vända sig till, i stället för ett helt koppel, har varit en välsignelse.

– Min dröm just nu är att kunna vakna upp på morgonen och må bra. Jag mår okej i dag, men inte så bra som jag skulle vilja.

Nu är projektet avslutat, men de inblandade myndigheterna har deklarerat att arbetet ska fortsätta, i någon form.

– Jag hoppas att det har gett ringar på vattnet, säger Viveka Lindberg på Försäkringskassan, som såg till att Malin Hansson skrevs in i projektet.

Enligt Johnny Karlsson ska projektgruppen också skriva ihop utvecklingsförslag som de olika myndigheterna ska få ta del av.

Den grupp ungdomar som projektet riktat sig till växer, och rätt insatser kan ge stora besparingar, både i personligt lidande och i samhällsekonomiska resurser.

Malin Hansson har samma förhoppning, att de goda erfarenheterna från projektet inte ska slarvas bort.

– Oh, ja. Jag håller verkligen tummarna för att det här ska fortsätta.

Mer läsning

Annons