Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

82 anställda erbjuds avgångsvederlag

/

82 anställda på Korsnäs erbjuds sluta med avgångsvederlag. Men facket räknar inte med att alla kommer att nappa på erbjudandet.
– Inte som arbetsmarknaden ser ut i dag, säger Bo Myrberg, Pappers ordförande på Korsnäs.

Annons

Facket har slagits för att företaget ska gå ut med ett generellt erbjudande till alla anställda, men så blir det inte.

I stället börjar nu samtal med utvalda medarbetare, en lista som företaget ensidigt har upprättat. Den som tackar nej, kan riskera att bli uppsagd ändå, men det är inte givet.

Om företaget inte får tillräckligt många att nappa på erbjudandet blir det turordningsförhandlingar.

– Här kommer folk att bli utpekade som icke önskvärda. Då kan man inte känna sig speciellt välkommen i företaget. Det har vi påtalat, säger Bo Myrberg.

Korsnäs meddelade förra året att personalstyrkan skulle bantas med 125 personer, med neddragningar både i Gävle och i Frövi. Målsättningen har hela tiden varit att det ska kunna ske utan uppsägningar.

82 befattningar ska försvinna på Korsnäs i Gävle, 68 bland pappersarbetarna. Men eftersom det redan finns vakanser i organisationen är det 63 personer som har valts ut av företaget.

Samtalen börjar den här veckan och Bo Myrberg räknar med att hela processen kommer att ta februari månad och en bit in i mars.

Avgångsvederlaget är anpassat efter ålder och anställningsår. Som mest kan den som väljer att sluta få 21 månadslöner. Samtidigt erbjuds alla som är födda 1947 eller äldre att sluta med pension motsvarande 70 procent av lönen fram till pensionsdagen.

Korsnäs satsar 70 miljoner kronor på att få igenom bantningen.

Förhandlingarna med facken vid Korsnäs anläggningar i Frövi är också avslutade. Där försvinner 43 jobb.

Mer läsning

Annons