Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre gävleborgare sjukskriver sig

/
  • För första gången sedan 1997 minskar antalet sjukskrivningar i länet. Orsakerna är flera, bland annat har Försökringskassan sedan i höstas börjat granska alla intyg. Foto: LARS WIGERT

GÄVLEBORG Sjukskrivningarna i länet blir färre för första gången sedan 1997.
- Det vi har sett är att det verkligen är en trend att de minskar, säger Eva Alner Liljedahl, länsrehabchef på försäkringskassan Gävleborg.

Annons
I september 2003 var 9 700 personer sjukskrivna i länet, 700 färre än samma månad 2002. Med undantag för 1997 har de annars ökat de senaste tio åren. Eva Alner Liljedahl säger att trendbrottet kom i våras.
- Det är uppåt ett tusental färre nu.
Framförallt är det färre som blir sjukskrivna, men det har också börjat ske en minskning bland de som har varit sjukskrivna i mer än sex månader.
Orsakerna är flera. Att arbetsgivarna sedan halvårsskiftet har ansvar för sjukpenningen i tre veckor i stället för två innan försäkringskassan träder in är en förklaring, men inte hela. Eva Alner Liljedahl säger att de numera jobbar aktivt med att utreda de som blir sjukskrivna för att sätta in rehabiliteringsresurserna snabbt och där de bäst behövs. Det handlar främst om att hjälpa de som har olika smärttillstånd, depressioner och utmattningssyndrom.
- I den här gruppen kan vi ha hjälp av arbetsgivarna att göra något på arbetsplatsen, även om det inte är därifrån problemen kommer.
Eva Alner Liljedahl säger att det också har skett en attitydförändring.
- Man är mer uppmärksam på att sjukskrivning kanske inte alltid är det bästa alternativet.
Sedan i höstas granskar också försäkringskassan alla intyg.
- Ett läkarintyg innebär inte rätt till sjukpenning, säger Eva Alner Liljedahl.
Hon ger som exempel att ett skadat knä gör att en byggnadsarbetare inte kan arbeta medan en telefonist kanske kan gå till jobbet.
Hon tror att det är både försäkringskassans arbete och samarbetet med bland andra arbetsgivare och läkare som lett till trendbrottet.
- Att vi alla ser på problemen på ett likartat sätt.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons