Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre utbildar sig till lärare

Den negativa trenden fortsätter. De senaste sex åren har antalet studenter på lärarutbildningen minskat. 07/08 började 500 färre än läsåret innan. Det visar ny statistik från Högskoleverket.

Annons

Läsåret 2007 startade 320 studenter på lärarutbildningen på Högskolan i Gävle. I år började 220. Den negativa trenden syns på lärosäten över hela landet. Totalt började 11 650 personer på lärarutbildningen läsåret 07/08 vilket är 500 färre än läsåret innan. Läsåret 03/04 var siffran över 14 000.

Det är främst männen som vänder yrket ryggen. Enligt Högskoleverkets rapport är det i första hand kvinnor som söker till lärarutbildningen. Av cirka 9 700 utfärdade examina 07/08 togs tre av fyra av kvinnor.

Trots ett minskande intresse för utbildningen ökar – än så länge – antalet färska lärare, beroende på att lärarutbildningen expanderade kraftigt i början av 2000-talet.

Många av de nyutexaminerade går dock ut i osäkra tider på arbetsmarknaden – ungdomskullarna minskar kraftigt, och därmed väntar sannolikt indragna tjänster och varsel.

– Men tur i oturen är att många kommer att lämna gymnasieskolan på grund av att de uppnått 65 års ålder, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Den som däremot utbildar sig till förskollärare kan känna sig ganska trygg – de som kommer ut på arbetsmarknaden de närmaste åren täcker bara 40 procent av behovet, enligt Högskoleverket. Bristen på yrkeslärare är också fortsatt stor.

Lärarförbundet efterlyser högre löner och konstaterar i ett pressmeddelande att den som väljer att bli lärare i stället för civilingenjör tjänar 10 000 kronor mindre i månaden. Metta Fjelkner vill också se ett läraryrke med högre status – inte minst för att öka andelen manliga lärare.

– Män är mer benägna att lämna läraryrket eftersom de ofta är mer intresserade av löneutveckling och karriär. Förhoppningsvis kan en ny lärarutbildning, i kombination med förslaget om lärarlegitimation, värva fler män till yrket, säger Fjelkner.

Mer läsning

Annons