Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler butiker nobbar kontanter

GÄVLE Butiker som inte längre tar emot sedlar och mynt börjar dyka upp.I Gävle får kunderna betala med antingen kort eller räkning i till exempel resebyrån Ticket och byggbutiken Ahlsell. Men Svensk Handel tror att det dröjer innan kontantlösa affärer blir vanliga.

Annons
Ticket slutade med kontanter för snart ett år sedan i alla sina butiker. Göran Stenfelt, säljchef i Gävle, tycker att det är bra.
- Jag slipper leka bank varje dag.
Han känner sig inte längre utsatt för rånrisk. Numera är betalningsalternativen kort eller ett hemskickat inbetalningskort. Några problem för kunderna tycker han inte att det har varit, även om det hänt att någon varit och tagit ut pengar innan de kommit in för att köpa resan.

- Det vanligaste är att man gjort en insamling på jobbet och kommer med kuvertet.
Det brukar ändå ordna sig.
- Den enda gången det är bekymmer på allvar är om du köper en ospecificerad resa och vill åka nu och inte har kort.
Göran Stenfelt berättar att Ving var först med kontantlösa butiker och att det nu är vanligt på resebyråer.

Verktygssäljande Ahlsell på Södra Skeppsbron slutade med pengar för en dryg månad sedan. De två Gävlebutikerna ska flytta ihop på Näringen i vår och vara kontantlösa. Kedjan handlar mest med andra firmor på faktura och ska enligt ett centralt beslut inte längre syssla med pengar. Privatkunderna får betala med kort.
Rolf Ivarsson, platschef på verktygsavdelningen, säger att reaktionerna bland privatkunderna har varit färre än han trott. Privatkunderna är inte så många.
- Vi har haft, men det blir mindre och mindre.

Branschorganisationen Svensk Handel vill se mindre kontanter och flitigare kortanvändning. Men vice vd Walter Sköldefors har inte hört talas om någon vanlig butik som slopat mynt och sedlar helt. De som gjort det fakturerar det mesta av det de säljer.
Organisationen försöker få bättre villkor med bankerna.
- Med mindre belopp är det mer lönsamt med kontanter.
Överföringen från kundens konto till affärens kostar också pengar.

Anna Bagge
026-159647
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons