Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa gävleborgare bra på att starta eget

/
  • Många som blivit arbetslösa i Gävleborgs län löser situationen genom att starta eget. Detta enligt statistik från Svenskt Näringsliv som presenterades på en pressträff på Sandvikens Tryckeri i går med bland andra Håkan Andersson, Ingela Sigvardsson, Susanne Fridolfsson och Lotta Petterson.

Arbetslösa gävleborgare tar saken i egna händer och startar företag. Det visar statistik från Svenskt Näringsliv.

I årets ”självfixarindex” placerar sig länet på tredje plats.

Annons

Redan när krisen var som djupast runt 2009 ordnade arbetslösa i Gävleborg gärna sysselsättning själva genom att starta eget företag. Och trenden har hållit i sig.

Siffror som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, SN, släppte i går visar att länet åter ligger väl framme, bara Halland och Västernorrland har en ännu högre andel ”självfixare”.

Det har också visat sig att det gått bra för många av de som vågat satsa. Uppföljningar som Nyföretagarcentrum i Gästrikland gjort visar att en stor majoritet av de som startat företag med starta-eget-stöd går bra efter ett halvår.

– Det är egentligen för kort tid men det ger en magkänsla och den känslan är bra. Det är bara en liten del av företagen som går ”break even” eller sämre och glädjande nog så är det också flera som börjat anställa, sa Lars Eldh, VD på Nyföretagarcentrum, vid en pressträff på Sandvikens Tryckeri i går.

Trots de goda nyheterna gällande nyföretagandet så ligger Gävleborgs län ständigt dåligt till i SN:s rankning av företagsklimatet i landet.

Regionchefen Lotta Petterson ser flera skäl till det, bland annat en dålig attityd till företagande hos politiker och tjänstemän i kommunerna samt fortsatta problem att matcha de arbetslösa mot arbetsmarknaden.

– Här har Arbetsförmedlingen en viktig roll att fylla men det gör de inte. Arbetsförmedlingen är arbetslinjens blinda fläck, sa Lotta Petterson.

I går presenterade SN också en konjunkturprognos för hela landet och enligt den så planar tillväxten ut på 4,2 procent för 2011 och 2,4 procent för 2012, bland annat till följd av höjda räntor. Turbulensen internationellt dämpar investeringar.

Arbetsgivarorganisationen ser lagen om anställningsskydd, LAS, som en tillväxthämmare framöver – om den inte reformeras – och vill även se lägre skatter och minskat ”regelkrångel”.

Det är samtidigt åtgärder som i hög grad vidtogs i vissa av de länder som kom att drabbas hårdast av krisen, som Island, Irland och de baltiska länderna, länder som tidigare lyfts fram som goda exempel av SN.

– Ja, men den flexibilitet som finns på arbetsmarknaden i Irland har också gjort att landet snabbt kunnat återhämta sig. Hade samma sak inträffat i till exempel Frankrike, med de stelbenta strukturer som finns där, skulle det ha tagit betydligt längre tid, sa Malin Sahlén, nationalekonom på SN.

Mer läsning

Annons