Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslöshet höjer a-kasseavgiften

Den ökande arbetslösheten gör a-kassorna dyrare. Flera kassor kan bli tvungna att höja avgiften med runt 100 kronor år 2010, enligt TCO:s beräkningar.
Men ingen av de största kassorna planerar någon höjning.

Annons

De flesta a-kassor kan räkna med mindre utgifter nästa år, till följd av regeringens planerade avgiftssänkning från halvårsskiftet. Men Arbetsförmedlingen spår en arbetslöshet på 9 procent år 2010. Stämmer prognosen kommer hela effekten av regeringens 50-kronorssänkning att förtäras för de flesta svenska a-kassor, enligt en rapport från TCO som presenterades på DN Debatt. Enligt uträkningen kommer de många medlemmarna utan arbete att innebära att 7 av Sveriges 33 a-kassor får en ökning på över 100 kronor i månaden och att 13 a-kassor når maxavgiften på 300 kronor i månaden. Allra störst höjning skulle Sveriges tredje största a-kassa Unionens medlemmar få; mellan 76 och 103 kronor år 2009 och 182 kronor år 2010.
”Ingen höjning”
Men Bengt Olsson, Unionens andre vice ordförande, säger att a-kasseavgiften inte kommer att höjas alls nästa år, såvida inget väldigt oförutsett händer.
– Men det är inte bara arbetslösheten som styr avgiften. Om regeringen till exempel går in med stora stödinsatser för att omskola arbetslösa får de aktivitetsstöd och liknande i stället för a-kassa, och det gör i så fall att vi kan hålla nere avgifterna, säger Bengt Olsson till TT.
Inte heller någon av övriga av Sveriges fem största a-kassor (Akademikernas, Kommunalarbetarnas, IF Metalls och Lärarnas a-kassa) planerar att höja avgiften nästa år. Lärarnas och IF-Metalls kassa ska i stället sänka avgiften. Ingen av de a-kassor som TT talat med har ännu gjort någon prognos för år 2010.
Färre medlemmar
TCO:s ordförande Sture Nordh skriver på DN Debatt att situationen förvärras ytterligare av de senaste årens flykt från a-kassan, som ger färre betalande medlemmar.
– Nu vill Sture Nordh ytterligare återgå till det system som var innan, utan differentierade avgifter och med högre ersättningsnivåer. Det är en politik som leder till väsentligt högre långsiktig arbetslöshet och som skulle vara skadlig mot svensk ekonomi och full sysselsättning. Det är naturligtvis en politik vi avvisar, säger finansminister Anders Borg till TT.

Mer läsning

Annons