Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten högst i landet

Arbetslösheten i Gävleborg är högst i landet. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. 7804 personer var inskrivna vid länets arbetsförmedlingar i december förra året, vilket är nästan var tjugonde arbetsför person i länet.

Annons

Arbetslösheten stiger också i vårt län. Vid årets slut var 840 fler personer inskriva jämfört med i december 2006. Just december förra året var en månad då många skrev in sig. En så drastisk ökning från en månad till en annan har inte länets arbetsförmedlingar haft sedan i december 2005, bortsett från juni 2006 då många nyutexaminerade studenter skrev in sig.

Arbetslösheten visar sig dock vara högre i Hälsingland än i Gästrikland. I Hälsingland är i genomsnitt 5,4 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år arbetslös, medan motsvarande siffra för Gästrikland ligger på 3,3 procent.

Länets kommuner drabbades hårt av varsel förra året och där talar statistiken sitt tydliga språk. 2007 drabbades 1033 länsbor av varsel, 2008 var siffran över det tredubbla – 3746.

Sandviken drabbades hårt av varslen förra året, men sett till antalet arbetslösa per invånare syns ännu inte detta i statistiken. Sandviken är den kommun i Gästrikland som har minst antal arbetslösa per invånare. I Ockelbo är arbetslösheten högst – 4,6 procent av de arbetsföra kommuninvånarna är arbetslösa. Men skillnaderna är inte stora. Endast en halv procentenhet skiljer Sandviken från Ockelbo.

Statistiken visar också tydligt att fler män än kvinnor i Gästrikland är arbetslösa.

– Det kan vara en följd av att hittills är det inom de traditionellt manliga branscherna som varsel skett i första hand, säger Charlotte Palmborg, arbetsförmedlingschef för Hudriksvall i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett dystert besked är att efterfrågan på arbeskraft minskar. 1400 förre lediga platser anmäldes 2008 jämfört med året innan.

Mer läsning

Annons