Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten kan bli 9 procent

Sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och arbetslösheten stiger till 9 procent år 2010, enligt Arbetsförmedlingens nya jobbprognos.

Annons

Varslen haglar, men först i sommar kommer den riktiga smällen på arbetsmarknaden.
Och det är de unga som drabbas värst.
– Vi har två väldigt dystra år framför oss, konstaterar Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors när han presenterade Arbetsförmedlingens senaste jobbprognos.
Sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och arbetslösheten stiger till 9 procent år 2010 enligt prognosen.
Industrijobb försvinner och många kommer inte tillbaka när konjunkturen vänder. Samtliga län drabbas av den minskade sysselsättningen, industritunga län mest.
– Redan i sommar bränner det till rejält på arbetsmarknaden. Och trots de höga varseltalen är det de unga som ska in på arbetsmarknaden som kommer att drabbas värst, konstaterar Strannefors.

Arbetslösheten drabbar främst unga som ska in på arbetsmarknaden, men ökar också mycket bland utlandsfödda. Ytterligare ett problem är de unga som lämnar skolan utan fullständiga betyg. Och en ständigt återkommande grupp som har svårt att hitta jobb är de funktionshindrade och de äldre än 55 år.
Dessutom har andelen utanför a-kassorna stigit från cirka 15 procent till 32 procent. Det kan väntas bli en tung börda för kommunerna.

Krisen blir inte lika djup som under 1990-talets första år, då 550 000 jobb försvann.
– Men det är den näst värsta konjunkturdämpningen sedan andra världskriget, säger Strannefors.
Trots all dysterhet finns det fortfarande jobböppningar. Under nästa år kommer en miljon nya rekryteringar att göras.
– Dessutom står vi inför en generationsväxling, säger Strannefors.
Från 2012 kommer antalet äldre som lämnar arbetsmarknaden att överstiga antalet unga som ska in på arbetsmarknaden.
– Det vore klokt av de unga att ta reda på var jobben kommer att finnas framöver, säger Strannefors.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin oroas också mest för ungdomarna men några ytterligare åtgärder behövs inte i dagsläget anser han.
– Vi har halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och det är obegripligt att oppositionen vill göra det dubbelt så dyrt, det är ett rent hjärnsläpp.
– Det viktiga är nu att se till att folk inte fastnar i långtidsarbetslöshet, säger Littorin.
Han pekar på att siffrorna inte är någon överraskning och att regeringen tagit den här utvecklingen med i beräkningen när den i fredags presenterade sitt åtgärdspaket.

Mer läsning

Annons