Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar

Arbetslösheten fortsätter att minska i länet och de lediga platserna är fortfarande fler än för ett år sedan.

Annons

I september nyanmäldes 1 300 nya platser till arbetsförmedlingarna. Samtidigt minskade antalet arbetslösa med 1 500 personer jämfört med september 2010. Den befarade inbromsningen på arbetsmarknaden ser ut att dröja.
– Vi har inte sett något av det än, säger Margareta Mörtsell på arbetsförmedlingen.
Gävle och Sandviken hade den högsta arbetslösheten i länet i september. Lägst var arbetslösheten i Ovanåker följt av Hofors och Ockelbo.
Från och med oktober har arbetsförmedlingen ändrat sin statistik. Arbetslösheten i procenttal beräknas inte längre på hela befolkningen utan på den så kallade registerbaserade arbetskraften. Till den gruppen räknas inte längre heltidsstuderande eller personer i sjukförsäkringssystemet. Den nya beräkningen innebär att statistiken blir mer lik siffrorna från SCB.

– Det är för att ge en mer rättvisande bild. Man tydliggör hur arbetslösheten ser ut, säger Bitte Lyrén på arbetsförmedlingen.
Det innebär i sin tur att procentsiffrorna blir högre än tidigare. I länet var 11 procent öppet arbetslösa eller inskrivna i program. Arbetslösheten i Gävle var 12,5 procent för september, medan den i Hofors var 9,0, allt enligt det nya sättet att räkna.
I september var 3 200 personer sysselsatta i arbete med hjälp av stöd, de flesta av dem med någon form av funktionsnedsättning. Den gruppen kan och bör bli större, enligt arbetsförmedlingen, som driver en kampanj för att arbetsgivare ska se möjligheterna.
– Vi försöker få arbetsgivarna medvetna om att här finns en resurs, säger Margareta Mörtsell.

Mer läsning

Annons