Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för grovt insiderbrott

En av de tidigare styrelseledamöterna i det skandalomsusade gruvbolaget Scanmining åtalas för grovt insiderbrott. Enligt åklagaren har han tjänat 4,5 miljoner kronor på att sälja aktier i tid, innan allmänheten och andra aktieägare visste hur illa ställt det var med bolaget.

Annons

Mannen satt i styrelsen för Scanmining när bolaget startade brytningen i Blaikengruvan i Västerbotten och var också en av bolagets större aktieägare, med över tre miljoner aktier. När kursen stod som högst våren 2006 var de värda över 75 miljoner kronor.

Men de skyhöga förväntningarna på Scanmining skulle komma på skam. Och enligt Yngve Rydberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, var styrelseledamöterna i Scanmining redan tidigt hösten 2006 medvetna om att bolaget hade stora ekonomiska bekymmer. Den informationen behöll styrelseledamöterna för sig själva, men en av dem började redan i mitten av oktober sälja av aktier.

– För min del ser jag mycket allvarligt på det. De aktier som han sålde var det någon annan krake som köpte, säger Rydberg.

Därmed har mannen enligt åklagaren gjort sig skyldig till grovt insiderbrott. Personer med särskild kunskap om förhållanden i ett börsbolag får inte använda kunskaper som inte är tillgängliga för alla för att tjäna pengar på det egna bolagets aktier.

I olika poster sålde mannen 1,8 miljoner aktier under perioden från oktober 2006 till början av januari 2007. Den 2 februari 2007 kom till slut ekonomisk information från styrelsen i Scanmining, då i form av en vinstvarning, och aktiekursen dök 10 procent.

Om mannen hade sålt sina aktier vid den tidpunkten hade försäljningen ”bara” inbringat 27 miljoner. Genom att sälja i förtid, innan informationen om det dåliga läget för bolaget kom ut, tjänade styrelseledamoten enligt åklagaren 4,5 miljoner kronor, pengar som han nu kräver ska förverkas.

Brottet är enligt åklagaren grovt eftersom det rör sig om stora belopp och handlingarna har skett systematiskt. Om styrelseledamoten fälls riskerar han fängelsestraff på minst sex månader och som mest fyra år.

Mannen hoppade senare av styrelsen och sålde resten av sin aktiepost.

Under våren 2007 försämrades läget i bolaget ytterligare och aktiekursen fortsatte neråt. Helt värdelösa blev aktierna i december 2007, då bolaget försattes i konkurs.

Ekobrottsmyndigheten har också granskat andra styrelseledamöters agerande under perioden.

– Det är bara han som har sålt. De andra har tagit förlusterna, säger Yngve Rydberg.

Han hävdar att styrelsen på ett tidigt stadium fått information om bolagets dåliga ekonomi men också om andra problem. Till exempel stod produktionen helt stilla i november och inkomsterna täckte inte utgifterna. Ekobrottsmyndigheten har inte gått vidare när det gäller styrelsens ansvar för att informera aktiemarknaden om bolagets läge. Underlåtenhet att informera är inte straffbart, enligt Yngve Rydberg.

Flera av de tidigare styrelseledamöterna i Scanmining kommer att kallas som vittnen. Bland andra Bengt Nordin, tidigare chef för Korsnäs, och Christer Olsson, under en period chef för SKF i Hofors. Enligt åklagaren ska förhören med dem visa att styrelsen hade kännedom om de ekonomiska problemen, kunskaper ingen annan hade.

– Jag tycker jag har ett gott bevisläge, säger Yngve Rydberg.

GD har sökt den åtalade styrelseledamoten utan att kunna nå honom.

Mer läsning

Annons