Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta års väntan på pengarna

/
  • Mats Bengtsson är besviken på försäkringsbolaget som inte kunde hjälpa honom att få tillbaka de 50 000 kronorna. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE Efter ett inbrott i sin butik 1995 fick Mats Bengtsson besked om att han hade rätt till knappt 50 000 kronor i ersättning. Men pengarna har han aldrig sett till. Försäkringsbolaget Wasa betalade in ersättningen på fel bankgirokonto.

Annons
Kontot tillhörde en svensk man som då var bosatt i Spanien. Han tog helt enkelt hand om pengarna och har hittills vägrat betala tillbaka dem.
Åtta år efter den felaktiga utbetalningen har Mats Bengtsson fortfarande inte sett röken av några försäkringspengar. Wasa, som 1998 gick upp i Länsförsäkringar, hävdade efter ett år att det var Mats Bengtssons ansvar att kräva tillbaka beloppet.
- Det är bedrövligt. De måste vara ansvariga för att ge mig min ersättning. De borde ha sådana resurser att de kunde kräva tillbaka pengarna, säger Mats Bengtsson.

Att pengarna hamnade på fel konto berodde på ett fel i den skadeanmälan som Mats Bengtsson lämnade in. Skadehandläggaren på Wasa hjälpte honom att fylla i blanketten, men kastade om siffrorna när han läste upp Mats Bengtssons bankgironummer, ett fel som han medgivit både skriftligt och muntligt.
Under drygt ett år försökte Wasa via brev få tillbaka pengarna från mannen som i augusti 1996 plötsligt hade 49 100 kronor extra insatta på sitt konto. Han besvarade breven från Wasa, men radade upp en mängd ursäkter för att inte betala tillbaka beloppet.

När försäkringsbolaget tog sin hand från historien kontaktade Mats Bengtsson själv honom i Spanien och krävde tillbaka pengarna, men inget hände. Mannen föreslog att han skulle betala tillbaka 40 000 kronor, efter avdrag för egna omkostnader. Men han vägrade samtidigt att förhandla med Mats Bengtsson. Han ville bara diskutera med försäkringsbolaget Wasa, som då redan hade tagit sin hand från ärendet. Dödläget var totalt.
Det senaste brevet skrev Mats Bengtsson till Länsförsäkringar 2001. Svaret kom efter ett år och två månader.
Länsförsäkringar gjorde samma bedömning som föregångaren Wasa. Mats Bengtsson är själv ansvarig för att kräva tillbaka pengarna.
Enligt Länsförsäkringar var Mats Bengtssons anspråk på försäkringsbolaget dessutom preskriberade sedan 1998.
- Man tröttnar ju, säger Mats Bengtsson.
GD har spårat upp mannen som i dag är 61 år, bosatt i södra Sverige. När GD når honom en första gång är det fortfarande inte helt klart att det rör sig om rätt person. På frågan om han har eller har haft någon verksamhet i Spanien svarar han undvikande.

På olika vägar står det nästa dag klart att han är den person som fått de 49 000 kronorna. När GD ringer upp är det hans fru som svarar. Mannen själv är oanträffbar åtminstone fram till helgen och på frågan om de har haft någon verksamhet i Spanien svarar hon: Inga kommentarer.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons