Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatrice måste vänta på praktik

/
  • – Det känns konstigt att vänta i tre månader på en praktikplats som jag vet att jag kan få på en gång, säger 22-åriga Beatrice Färdigs som har utbildat sig till lastbilschaufför.

Åkeriet säger ja.

Men inte Arbetsförmedlingen.

– Vi ska sätta in våra resurser mot grupper som har svårare att nå arbetsmarknaden, säger Charlotte Humling, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons

22-åriga Beatrice Färdigs är i stort sett klar med sin lastbilsförarutbildning. Allt som återstår är ett sista prov, sedan kan hon söka jobb på allvar.

Ett åkeri har redan visat intresse för henne. Men eftersom hon saknar erfarenhet föreslår företaget att hon ska börja som praktikant via Arbetsförmedlingen.

– I utbildningen ingår ingen praktik och på åkeriet vill de inte att jag ska vara helt färsk när jag börjar jobba, säger Beatrice Färdigs.

Men Arbetsförmedlingens praktikplatser är omgärdade av tydliga regler. Om man som Beatrice Färdigs är under 25 år måste man ha varit inskriven som arbetslös i minst 90 dagar för att bli aktuell.

– Innan man får hjälp av oss ska man prova andra vägar, säger Charlotte Humling.

Med en yrkesutbildning på meritlistan anses Beatrice Färdigs ha goda chanser att skaffa sig ett jobb på egen hand. I Uppsala och Stockholm skulle hon få jobb direkt, tror Charlotte Humling.

– I vårt område är det svårare, tillgången på arbetslösa är stor och företagen har många att välja mellan. Vissa arbetsgivare använder praktikplatser som ett sätt att testa folk, det blir en form av provanställning, säger Charlotte Humling.

Mer läsning

Annons