Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att köpa bostad nu

/
  • Enligt senaste mäklarstatistiken har priserna på villor och bostadsrätter stigit i hela landet. I Gävle har priserna däremot sjunkit.

Villapriserna stiger i Sandviken men sjunker i Gävle. Också bostadsrättspriserna sjunker i Gävle.
Snart börjar försäljningen av lägenheterna i den andra byggetappen på Alderholmen.

Annons

Sett till hela landet har priserna stigit både på villor och bostadsrätter under februari månad enligt mäklarstatistik.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson säger till TT att hon tror att de låga räntorna är förklaringen. Hon tror dock inte att priserna fortsätter att stiga med tanke på att arbetslösheten väntas öka.

Att ränteläget är förklaringen till de stigande priserna instämmer Per Bonnevier i. Han är delägare i och mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Sandviken.

– För dem som är trygga i sin arbetssituation är det köpläge nu, säger han.

Han tycker att försäljningen har gått bra de senaste månaderna.

Förklaringen till de sjunkande priserna är självklart lågkonjunkturen, säger Göran Helgesson, delägare i Fastighetsbyrån i Gävle, som tycker att tappet är litet. Villaförsäljningen upplever han har ökat lite på sistone och bostadsrätter har gått bra hela tiden. Arbetsmarknadsläget är den viktigaste faktorn för bostadspriserna.

Han tror att förklaringen till de stigande villapriserna i Sandviken, där bland andra Sandvik varslat, är att de legat lågt tidigare och sedan några år är på väg i kapp Gävlepriserna.

HSB säljer just nu lägenheter i sitt nya hus bakom CH-hotellet. Efter ett svalt intresse under december och januari har försäljningen nu tagit fart och 46 av de 65 lägenheterna är sålda. Byggledare Ulf Johansson tackar den låga räntan för det.

Till årsskiftet blir det inflyttning.

Skanska blir först ut att börja sälja bostäder i den kommande andra byggetappen på Alderholmen. Priset för de 24 lägenheterna ska bestämmas i slutet på mars. Hur många som måste säljas för att bygget ska bli av är inte klart än, men projektledare Lars Bergmark tror att det kommer att hamna på brukliga 60 till 70 procent. Han tror på området.

– Vi hoppas och tror att vi ska kunna sälja.

Till skillnad från vid högkonjunktur kommer de att kräva bindande säljavtal. Tidigast efter semestrarna kan det bli byggstart, med inflyttning sommaren 2010.

Lupinen vill inte kommentera sin säljstart innan allt är klart, men Din Bostads planer på att börja sälja sina lägenheter i augusti ligger fast.

HSB är också på gång. Projektledare Göran Wiklund säger att tempot saktat av på grund av lågkonjunkturen, men de ska ha ett möte om en dryg vecka där säljstarten, som tidigare var satt till efter sommaren, ska diskuteras.

Hur stor andel som måste säljas för att de ska bygga är inte bestämt än, men Göran Wiklund tror att det kommer att hamna på runt 60 procent som vanligt.

Fotnot: Det har sålts för få bostadsrätter i Sandviken och för få bostadsrätter och villor i Hofors, Ockelbo och Älvkarleby för att man ska kunna se några prisförändringar.

Mer läsning

Annons