Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare för alla arbetsgivare

Gävle kommun sparar 20 miljoner, landstinget 28 och företagen i länet totalt 218 miljoner kronor när arbetsgivaravgiften sänks med en procentenhet från årsskiftet. Men något större jubel över reformen blir det inte.
– Det äts upp av höjda pensionskostnader, säger Bo Svedberg, landstingets ekonomidirektör.

Annons

Syftet med reformen är att skapa fler jobb eller, i dessa kristider, behålla så många som möjligt av de gamla. Det kostar statskassan 7,5 miljarder nästa år och kommuner och landsting får en total skattelättnad på tre miljarder.

– Varje sådan här åtgärd innebär bättre möjligheter att upprätthålla sysselsättningen, säger Agne Lindberg, ekonomichef på Gävle kommun.

Men de drygt 20 miljoner som Gävle tjänar på reformen ska också ställas mot de effekter som lågkonjunkturen medför. Kommunen räknar med att förlora betydligt mer i skatteintäkter när arbetslösheten ökar och prognosen för de kommande två åren är ganska dyster.

– Vi ser ingen anledning att gripas av panik, men det blir en dramatisk förändring till det sämre, säger Agne Lindberg.

– Vad vi hoppas är att regeringen kommer med ytterligare paket.

För landstingen väntas framtiden bli ännu mer bekymmersam. Gävleborgs läns landsting sänker sina kostnader med 28 miljoner genom reformen, ett välkommet tillskott i en verksamhet som brottas med stora ekonomiska problem.

Men lika mycket som landstinget tjänar på sänkningen av arbetsgivaravgiften, lika mycket höjs kostnaderna för pensionerna nästa år, allt enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi har inte räknat med någon effekt av den sänkningen, säger Bo Svedberg.

De privata företagen i länet tjänar totalt 218 miljoner kronor, enligt näringsdepartementets beräkningar.

– Jag tror att den kan ha verklig betydelse för större företag. För de mindre företagen spelar det kanske inte så stor roll, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Han tycker ändå att det är ett steg i rätt riktning. Men Gävleborg skulle tjäna mer på andra åtgärder från regeringen.

– För det här länet skulle det ha större betydelse om man sänker energikostnaderna.

Mer läsning

Annons