Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare TV i gemensam kabelsatsning

Nästa år kan 22 000 hushåll i Gävle, Sandviken och omkringliggande orter få en ny leverantör av kabel-TV. Det är Gavlegårdarna, Sandvikenhus, Gävle Energi och Sandviken Energi som tillsammans ska upphandla TV-utbudet för alla sina kunder.

Annons

Eftersom de fyra bolagens nuvarande TV-avtal alla går ut ungefär samtidigt så blev det möjligt att göra en gemensam upphandling. I juni kommer det att stå klart vem som har vunnit upphandlingen om att få leverera kabel-TV till 22 000 hushåll i Gästrikland.

– Genom att samarbeta kommer vi upp i större volymer och vi utgår ifrån att det kommer att ge oss ett bättre pris, säger Ulf Gustavsson, IT-chef på Gavlegårdarna.

Nu har de som bor hos Gavlegårdarna kabel-TV från Com Hem medan hyresgästerna hos Sandvikenhus har kabel-TV från Tele2. Gävle Energi och Sandviken Energi har båda avtal med leverantören Svenska Cantab för de bredbandskunder som beställt kabel-TV.

De som i dag har bundit upp sig för olika digital-TV-abonnemang hos de nuvarande leverantörerna ska ges möjlighet att lösas från dessa abonnemang om det blir en annan operatör som tar över.

Detta gäller åtminstone för de av Gavlegårdarnas hyresgäster som har digital-TV-abonnemang hos Com Hem. Enligt Ulf Gustavsson har Com Hem lovat att lösa bindningstiderna för de kunder som har abonnemang som löper längre än det datum då en ny operatör eventuellt tar över.

Han ger också ett lugnande besked till de som är rädda för att de ska bli av med kanaler i grundutbudet. I den kommande upphandlingen kommer man att ställa som krav att de tio populäraste kanalerna i Sverige plus en sportkanal måste ingå i det kostnadsfria grundutbudet. Man kommer också att ta in offerter på ett grundutbud bestående av 15 respektive 20 kanaler och sedan göra en bedömning av hur många kanaler man har råd att erbjuda sina kunder i grundutbudet.

I Sandviken kommer det nya TV-utbudet att kopplas in från och med i höst medan Gävleborna får vänta till oktober nästa år.

Mer läsning

Annons