Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigaste maten hos City Gross

/
  • Johan Enström med sönerna David och Adam Grönkvist bor i Sandviken, men brukar handla på City Gross när de besöker Gävle. Den här gången följde även Liselott Genberg med.– Vi brukar köpa kött i storpack när vi åker hit eftersom det är billigare här än på andra ställen, säger Johan Enström.
  • City Gross butikschef Andreas Eklind är glad över att ha den billigaste matkassen, enligt PRO:s prisundersökning.

Det skiljer nära 600 kronor mellan den billigaste och dyraste matkassen i länet enligt PRO:s årliga prisundersökning.

Annons

Allra billigast är City Gross i Hemlingby Köpcentrum.

Samtidigt får undersökningen kritik från branschhåll.

Sedan 1973 har PRO gjort sin egen prisundersökning i dagligvaruhandeln.

Årets undersökning genomfördes den 27–28 april. Pensionärer hjälptes åt att kolla priserna i totalt 1 181 större matbutiker i hela Sverige, varav 47 i Gävleborg. Syftet med undersökningen är att sätta press på matpriserna och öka konsumenternas medvetenhet.

– Många pensionärer lever på en låg pension. Därför är undersökningen viktig, säger Mats Emanuelsson på PRO i Gävleborg.

Den butik i länet som hade den allra billigaste matkassen vid mättillfället var City Gross som slog upp dörrarna 2009. Butiken har därmed gått om Ica Kvantum Fjällbacken som under en rad år legat på förstaplats, med undantag för 2009 då grannen Coop Extra var billigast. Dyrast var i år Ica Nära i Strömsbro.

City Gross butikschef Andreas Eklind är nöjd.

– Jag har jobbat stenhårt för att sänka priserna så det här känns oerhört skönt. Vad som är viktigt för oss är egentligen inte att vara billigast utan att sälja bra mat. Vi har bara svenskt kött, riktigt listade fiskar och vi bakar vårt eget bröd. Men i grund och botten är det priset som avgör, säger han.

City Gross i Gävle var först i landet med att Äkta Vara-märka mat som är fri från onödiga tillsatser. Stormarknadskedjan betalar även en krona extra per kilo fläskkött direkt till bönderna.

– Vi gör det för att vi vill säkra svenskt kött i framtiden, men låter inte kunderna betala för den extra kronan. I stället sänker vi våra egna marginaler. Vi handlar ofta direkt från leverantörerna och får på så vis många bra erbjudanden. Vi slipper även betala för mellansteg som gaspaketering eftersom vi gör allt själva i butiken, säger han.

Men PRO:s undersökning har fått kritik. Det påstås att varulistorna cirkulerar i handeln flera veckor i förväg och att kedjorna på så vis hinner sänka de priser som är aktuella. Undersökningen görs dessutom samma tidpunkt varje år och det är bara ett mindre antal varor som byts ut. Orsaken är att undersökningarna ska vara jämförbara från år till år. Priserna på exempelvis grönsaker varierar efter säsong.

Men Andreas Eklind på City Gross tillbakavisar att priserna sänkts inför kontrollen.

– Våra prissänkningar är konstanta, säger han.

I undersökningen är det vissa varor på City Gross som drar ner totalpriset. Det rör sig om bland annat fläskfilé, kaffe, knäckebröd, inlagd gurka och blodpudding.

GD kollade i går upp priset på åtta av varorna för att se om det höjts sedan april. Tre av artiklarna var nu dyrare. Kilopriset på fläskfilé låg nu på 129 kronor att jämföra med 89,95 i april.

Andreas Eklind motiverar det med att efterfrågan ökar inför grillsäsongen. Även kaffet var dyrare, vilket han menar hänger samman med de dåliga skördarna. Men knäckebröd?

– Där kan jag faktiskt inte svara på varför priset är högre i dag, säger han.

Vad som är viktigt för oss är egentligen inte att vara billigast utan att sälja bra mat.

Mer läsning

Annons