Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bister verklighet

/
  • Arbetslösheten har varit låg under en gynnsam högkonjunktur men nu är trenden bruten. Bitte Lyrén på Arbetsförmedlingen har sammanställt den senaste prognosen.

Vården och jord- och skogsbruket är de enda områden som knappt berörs när lågkonjunkturen slår till i länet. Enligt Arbetsförmedlingens prognos ökar arbetslösheten med drygt 2500 personer fram till slutet av 2009.

Annons

Prognosen bygger på intervjuer vid 470 arbetsställen, både hos privata företag och kommun och landsting, och på den senaste utvecklingen. Utfrågningen ute på arbetsplatserna gjordes innan finanskrisen slagit till på allvar. Därför är företagens bedömningar om nedgången ganska optimistiska.

– Man räknade med en avmattning, men inte så här, säger Bitte Lyrén, prognosmakare på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Nu räknar Arbetsförmedlingen med att arbetslösheten stiger snabbt och hamnar på över 9 000 öppet arbetslösa i slutet av 2009, ungefär i nivå med situationen 2003. Längre än så sträcker sig inte den lokala prognosen, men Arbetsförmedlingen centralt räknar med att arbetslösheten fortsätter att stiga under 2010.

Den försämrade arbetsmarknaden riskerar att slå hårdast mot ungdomar, invandrare och funktionshindrade, de som redan har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det är det man känner en oro för, säger Charlotte Palmborg, chef för Arbetsförmedlingen i Hudiksvall.

Regeringen har utsett landshövding Barbro Holmberg och regionförbundets ordförande, Per-Olof Svensson, till samordnare för insatserna mot den ökande arbetslösheten. Och på Arbetsförmedlingen ser man samverkan som den viktigaste metoden för att möta lågkonjunkturen. De flesta som varslas omfattas också av trygghetsavtal som ger möjligheter till extra insatser och efter nyår kommer nya statliga paket, bland annat en ökad satsning på nystartsjobb.

70 procent av varslen under 2008 har drabbat industrisektorn och där väntas den största nedgången, liksom i byggsektorn. Gävleborg har visserligen haft den högsta arbetslösheten i landet, men nivån har ändå varit den lägsta sedan 1991. Nu drabbas det industritäta Gävleborg hårt. Hittills i år har 3 500 personer varslats om uppsägning. Bara Blekinge har haft fler varsel per innevånare.

Lågkonjunkturen väntas också medföra att fler väljer att studera, antingen på högskola eller i yrkesinriktade studier via olika paket som finns med i de statliga satsningarna nästa år.

– Det är bra för Gävleborg, som har den lägsta utbildningsgraden i landet, säger Charlotte Palmborg.

Under slutet av 2008 har antalet nyanmälda lediga platser minskat, men det innebär inte att det inte går att få jobb. Även i en kraftig lågkonjunktur kommer företag, kommuner och landsting att behöva rekrytera personal. Och det finns yrkesgrupper som fortfarande efterfrågas, även inom industrin, men då handlar det oftast om personer med specialistkunskaper.

Mer läsning

Annons