Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadspriserna på väg ner

/
  • Gävles dyraste villaaffär förra året var försäljningen av den här villan på Jonstorpsvägen. Köpeskillingen var 6,85 miljoner.
  • Huset på Floravägen gick för 6,35 miljoner, näst dyrast av villaköpen i Gävle förra året.
  • Det här huset på Kungsbäcksvägen såldes för 6 125 000 kronor förra året, den tredje dyraste villaförsäljningen i Gävle.
  • Sågarbo herrgård i Älvkarleby platsar inte som ett villaköp. I statistiken räknas den som fritidshus och såldes förra året för 7,9 miljoner kronor.
  • På Västra Ringvägen såldes det här huset, för 5,7 miljoner.

Villapriserna är på väg ner i Gästrikland, enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik. Men inget tyder på något dramatiskt ras.

– Det känns som att det mer är stillastående. Vi säljer fortfarande bra, säger Jonas Östblom på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Annons

Efter flera år med stigande villapriser visar statistiken nu på motsatsen. I Gävle sjönk priserna enligt Mäklarstatistik med fyra procent under de tre senaste månaderna. Nedgången på ett år är tre procent.

Men den minskningen är inte större än att den kan förklaras med vilka villor det är som gått till försäljning. Jonas Östblom tycker snarare att prisnivån nu ligger stilla.

– Hela året var ett bra år, men det planade ut mot slutet.

Han tror inte heller på någon större skillnad under 2012 om lågkonjunkturen inte slår till med full kraft och om räntorna fortsätter att ligga på en relativt låg nivå.

– Jag tror att det blir en ganska stillsam utveckling.

I Sandviken har villapriserna sjunkit med två procent på ett år, medan bostadsrättspriserna sjunkit med tio procent. Den sistnämnda siffran förvånar Gustav Björkman på Fastighetsbyrån i Sandviken.

– Vi har haft mycket bra försäljning det senaste året. Vi har inte alls någon känsla av att bostadsrätterna gått ner i pris.

– Mäklarstatistik visar enbart ett snittpris och tar inte hänsyn till kvadratmeterpris. Detta innebär att om man under en tid säljer flera små lägenheter så sjunker snittpriset per automatik.

I Sandviken var mäklarna inställda på en besvärligare bostadsmarknad när Sandvik aviserade sina nedskärningar, men de farhågorna har inte besannats.

– Vi trodde att det skulle bli tuffare. Oktober var lite skakigt, direkt efter beslutet, men det har gått bra. Vi har aldrig sålt så mycket som under 2011, säger Gustav Björkman.

– Det vi ser är att det kan ta längre tid att sälja. Men det säljs ändå till slut, till priser som är helt okej.

Mer läsning

Annons