Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussbiljetten blir dyrare

X-trafik höjer sina respriser med fem procent i hela Gävleborgs län.

Den 28 september börjar de nya priserna gälla.

Anledningen är ökade kostnader för främst drivmedel.

Annons

Priset för en enkel resa höjs med tio kronor för vuxna och fem för ungdomar, studerande och barn. En enkel biljett för en vuxen kostar i dagsläget 30 kronor. Nu blir priset 40 kronor. Handlar den resande med kontokort kostar biljetten 26 kronor, alltså 14 kronor mindre. Innan var den kostnaden bara fem kronor lägre.

X-trafik är ett av få trafikbolag i landet som fortfarande erbjuder sina resenärer möjligheten att betala kontant.

– Det här är ett sätt att markera att det finns bättre sätt än kontantbetalning. Det har inträffat ett antal allvarliga rån mot våra bussar. Händer fler liknande incidenter kan Arbetsmiljöverket och facket kräva att vi tar bort kontantbetalning snabbt. Men just nu finns inga sådana krav ställda på oss, säger Matts Hildebrand, VD för X-trafik.

Kontantbetalningen har också minskat. I dag utgör den 18 procent. Från juli 2010 till samma månad 2011 har X-trafik fått ett ökat resande med elva procent jämfört med motsvarande period 2009 till 2010.

Hur motiverar du prishöjningen för de som står i valet och kvalet mellan att åka kollektivt och ta bilen?

– Ofta tror jag folk jämför kollektivresan med enbart bensinkostnaden för bilen och glömmer övriga utgifter. Man bör inte spela ut färdsätten mot varandra utan se kollektivresor som ett komplement.

Att priserna skulle höjas ytterligare i framtiden ser Matts Hildebrand som osannolikt.

Mer läsning

Annons