Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussiga förare ger X-Trafik toppbetyg

GÄVLE Åtta bussresenärer av tio i Gävle är nöjda. Därmed hamnar Gävle i topp i den enkät som läns- och lokaltrafikbolag i Sverige har gjort. 1000 personer i Gävleborgs län har svarat på frågorna.

Annons
En stor del av äran kan de trevliga bussförarna i Gävle ta åt sig, menar Lars Björling, marknadschef på X-Trafik.
- På frågan om förarna har ett trevligt uppträdande håller 79 procent av resenärerna med. Det är i topp i landet, säger han.
Även om Gävleresenärerna är väldigt nöjda, liksom 75 procent av X-Trafiks övriga resenärer i länet, finns det saker som behöver förbättras.
- När det gäller information till resenärerna om förseningar ligger vi inte i topp, konstaterar Lars Björling.
En sätt att förbättra informationen om förseningar är att införa så kallade realtidssystem, skyltar som visar hur många minuter det är kvar innan bussen kommer.

År 2005 hoppas Lars Björling att sådana skyltar ska kunna sättas upp vid Rådhustorget och några andra viktiga hållplatser i Gävle.
- Vår vision är att vi så småningom ska ha ett system som gör att vi kan distribuera den informationen via mobiltelefonen. Men det kräver en ny teknik. SMS tror vi inte fungerar. Vi tror knappast att kunderna skulle betala, och vi kan i alla fall inte göra det, säger Lars Björling.

Redan nu provas en ny sorts skyltar som visar nästa hållplats inne i bussarna i Söderhamn. Systemet har fortfarande en del barnsjukdomar men meningen är att det ska tas i bruk i hela länet under våren.
När nästa kollektivtrafikbarometer publiceras nästa år kommer Gävle troligen inte att ligga kvar i topp tror Lars Björling på X-Trafik.
- Gävle kommer ju att få ett nytt linjenät och i början innebär alla förändringar försämringar. Men på sikt hoppas vi att det leder till ännu fler nöjda kunder, säger han.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons