Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla blåst på sin fas 3-plats

/
  • – Jag undrar hur många i restaurangbranschen som känner till alkohollagens bestämmelser om praktikanter, säger Erica Hellqvist, personalansvarig på Buddy’s City, till vänster. Till höger syns Camilla Johansen.
  • I stället för Buddy’s City får Camilla Johansen göra sin fas 3-period på någon ideell organisation.– Och då finns inte samma chans till jobb, säger hon.

Alkohollagen utestänger fas 3-are från en stor del av restaurangbranschen. Det har Camilla Johansen fått erfara.

Annons

– Krogar kan förlora utskänkningstillståndet om de tar emot en fas 3:are, säger hon.

Allt var fixat och klart. Om en dryg vecka skulle Camilla Johansen få börja som fas 3-are på restaurang Buddy’s City – en plats hon ordnat själv och var mycket nöjd med.

– Jag har jobbat i krogbranschen och älskar att hjälpa och prata med folk. Det är det jag kan, säger hon.

Buddy’s Citys ägare Mehdi Ali var också nöjd och såg stora möjligheter att anställa Camilla efter ett halvår. Men när han förstod att en fas 3-plats kan äventyra alkoholtillståndet ångrade han sig.

– Det är synd. Alla behöver en chans att visa vad de går för och för mig som arbetsgivare är praktikplatser och fas 3-platser en bra möjlighet, säger han.

Enligt alkohollagen måste alla som jobbar på restauranger med utskänkningstillstånd vara anställda. Undantag görs för ordningsvakter, croupierer och praktikanter från restaurangskolor.

– Tanken är att tillståndshavaren ska ha kontroll över alla i personalen så att alkohollagen följs. Om det jobbar personer på frivillig basis eller utan riktig anställning på en krog tänker man sig att de kan göra lite som de vill, säger Lena Barrow, förste alkoholhandläggare på Gävle kommun.

Det innebär att fas 3:are och exempelvis grundskolepraktikanter utestängs från en stor del av restaurangbranschen.

– Med tanke på arbetsmarknadssituationen är det märkligt att den delen av lagen inte ändrades när den skrevs om för ett år sedan. Som det är i dag synkar den inte med regeringens arbetslinje och satsning på fas 3, säger Lena Barrow.

För Camilla Johansen återstår möjligheten att göra sin fas 3-period på en ideell organisation som exempelvis Erikshjälpen.

– Men då har jag inte samma chans till jobb, säger hon.

Lars Hedqvist på Arbetsförmedlingen ser mer positivt på hennes situation.

– Hon har fått kontakt med en arbetsgivare som kan tänka sig att anställa henne. Då kan det bli aktuellt med särskilt anställningsstöd eller nystartsjobb, alltså anställningsformer där arbetsgivaren till en början bara står för en liten del av lönekostnaden, säger han.

Mer läsning

Annons