Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalauppror gynnar Gefleortens mejeri

/

Mjölkupproret i Dalarna gynnar Gefleortens mejeri. Missnöjet med Arla gör att allt fler handlare väljer produkter från Gävle istället.

Annons

När Arla tog över Milko infördes en ny distributionsavgift som drabbat mindre försäljningsställen.

En handlare som beställer mindre än 150 kilo mejeriprodukter får till exempel betala 250 kronor per leverans.

– Jag kan inte lägga på den avgiften på mjölken, säger Pär Fahlström, butikschef på en Statoilmack i Falun som anslutit sig till upproret.

Han tog kontakt med Gefleortens mejeri i Gävle och fick till en lösning som gör att han slipper höja mjölkpriset för kunderna.

– Vi har ett samarbete med en grossist som är verksam i Dalarna sedan tidigare. På så vis kan han distribuera mjölken billigare än Arla, säger Per Blomquist, vd för Gefleortens.

Citygross i Falun hör till de större butikerna i Dalarna som börjat sälja Gefleortens produkter, men där är det inte distributionsavgifterna som spelat in utan efterfrågan på så närproducerad mat som möjligt.

– Vi har inte haft problem med Arla, men vi vill även ha nåt som är lokalt förankrat och då var Gävle det närmsta vi kunde hitta, säger butikschef Fredrik Pihlblad.

Pär Fahlström på Statoilmacken i Falun ångrar inte bytet. Han har bara fått positiva reaktioner från sina kunder.

– Kunderna är överlyckliga, dessutom har vi fått tillbaka Bollnäsfilen som är jättepopulär.

Gefleortens vd följer utvecklingen i Dalarna med intresse och undrar om upproret kommer att växa eller klinga av.

– Vi får se, det är en ganska liten omfattning än så länge och har ingen större effekt på vår produktion. Det handlar om en procent, säger Per Blomquist.

Men just Bollnäsfilen, som Gefleortens producerar sedan en dryg månad, har haft större åtgång än förväntat.

– Vi har inte kunnat leverera allt som efterfrågats. Tankarna för fil räcker helt enkelt inte till och det måste vi göra någonting åt. Filförsäljningen är som störts under sommarmånaderna, säger han.

Mer läsning

Annons