Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dangardt misstror statistik

I Hofors och Sandviken är företagsamheten lägst i länet, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Men Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt, S, tycker att rapporten är missvisande.

Annons

Förra året var ett rekordår för företagsamheten i Gävleborg. 9,8 procent av länets befolkning i arbetsför ålder var företagsam – som egenföretagare, delägare eller genom styrelsearbete. Bland kommunerna toppade Ljusdal före Nordanstig och Ockelbo.

I botten återfanns – som vanligt – Sandviken och Hofors.

Marie-Louise Dangardt tycker dock inte att statistiken är rättvisande, eftersom den inte tar hänsyn till hur näringslivets struktur ser ut i respektive kommun. I både Sandviken och Hofors finns enskilda arbetsgivare som sysselsätter tusentals, vilket gör att utrymmet för egenföretagande med automatik blir mindre, enligt Dangardt.

– En tolkning av den här statistiken är ju att det inte är bra att ha stora företag i kommunen. Men det är väl jättebra?

– Att vi har Ovako här gör oss sårbara, det vet vi, men jag ser gärna att vi är sårbara om vi får ha Ovako kvar, säger hon.

För att ta reda på hur mycket enskilda arbetsgivare betyder för utfallet gjorde GD en alternativ uträkning i några kommuner. Antalet anställda hos den största privata arbetsgivaren i kommunen drogs då bort från det totala antalet arbetsföra.

Resultatet visar att Sandviken och Hofors då med klar marginal passerar Gävle, som blir ny jumbo, och närmar sig snittet för länet.

Men Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv menar att rådande strukturer ställer ännu högre krav på politikerna i Hofors och Sandviken.

– De lokala politikerna har genom att förbättra det lokala företagsklimatet stora möjligheter att stimulera entreprenörskapet. Hon menar också att Hofors och Sandvikens hittills sagt nej till Lov, Lagen om valfrihet, riskerar att hämma företagandet.

Marie-Louise Dangardt håller inte med:

I stället talar hon om råd och stöd vid nyföretagande och andra former för samverkan mellan kommun och näringsliv.

– Det här jobbar vi redan med men vi kan bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons