Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datasystem för tre miljoner står oanvänt

GÄVLE Det nya datasystemet för förlossningsvården kostade landstinget i Gävleborg nästan tre miljoner kronor. Efter tre år är systemet fortfarande oanvänt. Pengar saknas till att ta det i drift.

Annons
Det handlar om Obstetrix, ett patientjournalsystem som landstinget köpte vid årsskiftet 2000-2001. Priset var 2,9 miljoner kronor.
Systemet är skräddarsytt för att passa förlossnings- och mödravården och skulle användas vid länets kvinnokliniker.
Systemet har dock aldrig kommit till användning. Orsaken är inte att det skulle vara dåligt.
- Nej, det är ett utomordentligt bra program som används på många andra kliniker i landet. Det underlättar journalhantering och administration kring gravida kvinnor. Problemet är att vi inte har pengar till att driva det, säger Henning Thejls, verksamhetschef vid kvinnokliniken vid Gävle sjukhus.

Systemet köptes in utan att frågan om finansiering av driften var löst. Landstinget centralt har inte avsatt några pengar utan räknat med att kvinnoklinikerna ska kunna rymma utgifterna inom sina befintliga budgetar.
- Man har sagt varsågod, det här får ni klara inom befintlig ram. Med den ansträngda ekonomi vi och sjukhuset har är det inte möjligt, anser Henning Thejls.
Enligt honom skulle det första året med Obstetrix kosta kvinnokliniken i Gävle 1,6 miljoner kronor. I den summan ingår bland annat nya datorer och utbildning av personal. Därefter skulle driftskostnaderna bli 400 000-600 000 kronor per år.
- Det är absurt att tro att vi ska kunna klara detta utan nya pengar, säger Henning Thejls.

Det finns en övertygelse om att Obstetrix ska rationalisera arbetet på klinikerna och därmed bli en lönsam investering. Personal motsvarande en 75 procents barnmorsketjänst ska kunna dras in i Gävle. Enligt Henning Thejls dröjer det dock innan sådana effekter kan uppnås. Inledningsvis för systemet med sig kostnader och det är de kliniken inte själv kan bära, menar han.
Kenneth Nilsson, landstingets IT-chef, säger att köpet av Obstetrix skedde före hans tid i landstinget och att han inte har något ansvar för hur affären handlagts.
- Det är förskräckligt att man köper ett system som sedan inte används. Hela processen är katastrofalt illa skött, säger han.
Kenneth Nilsson har haft flera möten med länets kvinnokliniker för att försöka förmå dem att införa Obstetrix. Men de vägrar och hänvisar till att de saknar pengar. Några nya pengar från centralt håll kan de inte räkna med.
- Alla pengar i landstinget är redan utdelade till verksamheterna. Vi har principen i landstinget att verksamheterna ska stå för alla sina driftskostnader, säger Kenneth Nilsson.

Han jämför med Melior, ett annat journalsystem som håller på att införas inom sjukvården i Gävleborg. Driftskostnaderna för detta betalas av klinikerna själva. Varför skulle man göra på annat sätt när det gäller Obstetrix och kvinnoklinikerna? frågar Kenneth Nilsson.
Så länge finansieringen av Obstetrix inte är löst kommer tremiljonersinvesteringen att fortsätta stå oanvänd.
- Det är naturligtvis inte acceptabelt. Men vi står där vi står och just nu kommer vi inte längre, säger Henning Thejls.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons