Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fixar jobbresan på egen hand

/
  • På tisdag i nästa vecka bär det i väg norrut till Kiruna och Pajala för eleverna på Yrkesakademin.
  • Beatrice Färdigs, Linda Munther och Isabelle Dahlqvist har lagt ner mycket tid på att arrangera resan, för sig själva och för klasskompisarna.

18 förarelever tog saken i egna händer när Arbetsförmedlingen var tveksam till att ställa upp.

Nu tar de bussen till Kiruna och Pajala för att söka jobb i gruvorna som lastbilsförare. Yrkesakademin och fackförbundet Transport ställer upp som sponsorer.

– När det inte finns några jobb här får man väl åka dit där jobben finns, säger Beatrice Färdigs.

Annons

Det är ett förväntansfullt gäng som drar iväg på en gemensam resa om en dryg vecka. Alla går på Yrkesakademins lastbilförarutbildning i Gävle och kursen slutar i december.

Men chansen att få jobb lokalt har minskat under hösten. I Pajala och Kiruna skriker de efter personal till gruvsatsningarna.

– De flesta som har gått den här utbildningen har fått jobb tidigare. Nu börjar det bli kärvare, säger Ove Östlund, en av lärarna som följer med på resan norrut.

För en resa blir det, trots att Arbetsförmedlingen inte kunde ställa upp med pengar.

Yrkesakademin ställer en buss till förfogande, och drivmedel står fackförbundet Transport för.

– Jag chansade och trodde inte att det skulle gå, men de sa ja, säger Beatrice Färdigs om beskedet från Transport.

Hon har tillsammans med Linda Munther och Isabelle Dahlqvist dragit det tyngsta lasset för att förverkliga resan upp till gruvorterna.

– Vilket jobb de har lagt ner, säger Ove Östlund, som är imponerad av elevernas framåtanda.

– Det är nog den mest företagsamma grupp vi har haft.

Två av lärarna följer med på resan och kör bussen som först tar dem till Kiruna och ett besök på LKAB och därefter till Northland Resources dagbrott utanför Pajala. Logi och kost får eleverna stå för själva.

När GD kontaktar Arbetsförmedlingen i Gävle låter det ändå som att det är möjligt att eleverna kan få bidrag till resan.

– Handlar det om att de är arbetslösa eller riskerar att bli arbetslösa, och arbetsgivarna behöver rekrytera, kan de få bidrag, säger Jeanette Magnusson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Trots ett första nej ger hon rådet till eleverna att kontakta Arbetsförmedlingen igen.

Om resan slutar med att några får jobb i den expanderande gruvnäringen vet de inte, men att de själva tagit initiativ till resan och arrangerat alltihop borde vara en fördel, tycker Ove Östlund.

– Jag tror att de ligger bra till, säger han.

Mer läsning

Annons