Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har hittat framgångsreceptet

/
  • Larisa Glazkova och Veronika Larsson hittade de tre viktigaste faktorerna som gör ett företag framgångsrikt. För det arbetet får de dela på ett stipendium på 10 000 kronor.

Vad gör ett företag framgångsrikt och lönsamt? Veronika Larsson och Larisa Glazkova hittade en del av svaret i intervjuer och årsredovisningar. Nu får de dela på 10 000 kronor för sitt arbete med magisteruppsatsen på Högskolan i Gävle.

Annons

De båda ekonomistudenterna har gått igenom de intervjuer som gjorts med företagare i Gästrikland varje år sedan 2003. I materialet har de granskat åtta olika faktorer som företagarna själva framhållit. Granskningen gäller små och medelstora företag i Gästrikland

– Vi vet att Gävle har problem. Det startas många nya företag men det är inte så många som lyckas riktigt bra, säger Veronika Larsson.

Efter en jämförelse med företagens årsredovisningar, 559 stycken, har de hittat de tre faktorer som är extra viktiga.

Bra kundkontakter, kompetensen i företaget, och sättet att leda verksamheten visade sig vara nyckelfaktorerna, som återkommer hos de framgångsrika, mest lönsamma företagen.

Uppsatsen är ingen handbok i konsten att lyckas i företagande. Men fler svar kanske finns för den som gräver djupare i det intervjumaterial som uppsatsen bygger på. Det finns numera i en databas, och lämpar sig utmärkt för mer forskning.

– Men det är svårt att få det finansierat, säger Larisa Glazkova.

Vid en kort ceremoni på högskolan i går fick de ta emot Gunnar Sundmans stipendium, 5 000 kronor var för sin D-uppsats.

Mer läsning

Annons