Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De längtar efter arbetsro

/
  • Ingrid Rosell har bott på Hilleborg drygt ett och ett halvt år, Anette Lundgren har jobbat där i nio år och Carina Axner i tio. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Förra året flyttade 22 nya pensionärer som inte klarar att bo hemma längre in i lediga lägenheter på Hilleborg, där medelåldern nu är drygt 85 år.
Samtidigt har två, snart tre, tjänster försvunnit.

Annons
Undersköterskorna Anette Lundgren, Carina Axner och Ingalill Helling har under sina år på Hilleborg sett boendet förändras.
Före ombyggnaden 1993, från ålderdomshem med möblerade rum utan dusch till dagens lägenheter anpassade för rullstolar och liftar, kunde de flesta som flyttade in gå berättar Ingalill Helling.

Nu är de äldre och behöver mer hjälp, men en del lever ändå upp när de flyttat in och slipper känna sig ensamma och otrygga. De yngre är ofta demenssjuka. På Hilleborg, som har 50 lägenheter, blev 13 lägenheter tomma och fick nya hyresgäster 1998 och lika många året därpå. I fjol blev 22 lediga och fick nya hyresgäster.
Tidigare fick den som blev sämre åka till sjukhuset, Bomhusgården eller sjukhem, men nu bor de flesta kvar hela livet.
- Det känns naturligt för oss, men det blir en tyngre bit, säger Ingalill Helling.

Vård i livets slutskede och demensvård har blivit viktiga inslag på äldreboenden. Bedömningen av vårdbehovet har blivit strängare, efterfrågan har minskat, och man bor allt kortare tid enligt Omvårdnad, som utreder framtidens äldrevård. Uppskattningsvis står runt 30 lägenheter tomma, men på Hilleborg finns inget ledigt.

Samtidigt som de boende behöver mycket hjälp spar Omvårdnad pengar, framför allt på personal. För Hilleborg har det inneburit att två tjänster försvann från demensboendet förra året.
- Det märks, säger Anette Lundgren som jobbar där.
- Man pratar om att effektivisera, men det är svårt att göra när man jobbar med dementa. Det beror på deras dagsform. Jag vet aldrig om jag kan göra det jag har planerat, säger hon.
Det måste få ta den tid det tar när man arbetar med människor.

En ekonomibiträdestjänst dras in i år och arbetsuppgifterna övertas av vårdpersonalen.
- Det läggs på mer på personalen, det smygs på, säger Carina Axner.
Verksamhetschef Anne Hedqvist säger att personalen måste sänka kraven på sig själva.
- Vi vet att vi inte hinner med så vi har kommit överens med anhöriga om att inte städa så ofta överallt, ger hon som exempel.
Omvårdnaden har på senare år blivit mer individuell. I stället för frukost på ett visst klockslag äter de boende numera när de vill under hela förmiddagen. I stället för att hjälpa kollegan i tvättstugan först går man direkt och sätter sig en stund med någon pensionär.
- En ändring till det bättre, tycker Carina Axner.
Hon och de andra tycker att gränsen för att bli effektivare och spara pengar är nådd.
- Det man längtar efter är arbetsro, att schemat gäller och att vi får göra det vi vill och kan göra, säger Anette Lundgren.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons