Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir färre jobb i industrin

/
  • Efterfrågan på arbetskraft minskar och den ekonomiska osäkerheten i Europa innebär att exportindustrin riskerar nedskärningar.

Varslet på Skutskärs Bruk bekräftar läget på arbetsmarknaden i regionen. De stora industriföretagen tvingas skära ner för att klara konkurrensen.

– Det lär inte bli fler jobb inom industrin, säger Gabriella Persson-Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gästrikland.

Annons

Varselläget i Gävleborg är ungefär detsamma i år som förra året och är inget oroande i sig, enligt Arbetsförmedlingen.

– Nej, det är ganska normalt säger Gabriella Persson-Turdell.

– Varslen i landet har ökat, men inte här. Om man får hoppas något så är det väl att vi redan har haft de riktigt stora varslen.

Fram till och med september har 915 personer i länet varslats, mot 905 under samma period i fjol. Övrig statistik från Arbetsförmedlingen tyder ändå på att arbetslösheten fortsätter att stiga. Efterfrågan på arbetskraft minskar och den ekonomiska osäkerheten i Europa innebär att exportindustrin riskerar nedskärningar.

Om en dryg månad kommer Arbetsförmedlingens nya prognos för arbetsmarknaden på sikt.

– De företag som har resten av Europa som sin marknad är inte lika positiva som tidigare. Där finns det en stor oro, säger Gabriella Persson-Turdell.

Tjänstesektorn är inte lika drabbad och det finns också andra företag som expanderar. Forsmark är en arbetsgivare som både ersättningsrekryterar och nyrekryterar personal, och planerna på slutförvaring av kärnbränsle innebär också arbetstillfällen i regionen.

– Där går folk till jobb flera år framöver. Forsmark är nära, det gäller bara att få in det i huvudet, säger Gabriella Persson-Turdell.

Mer läsning

Annons