Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkamp om gasterminal

/
  • Lars S Andersson på Sandvik Materials Technology ser stora fördelar med naturgasen.
  • Lars Gustafsson, vd för Swedegas, vill se samverkan för att kunna introducera flytande naturgas i regionen.
  • Politiker, företagsledare och experter samlades i Gävle för att diskutera naturgasen.

Det blir dragkamp om bygget av en naturgasterminal i Gävle hamn. Företagen Swedegas och Skangass deltar i kapplöpningen, som i förlängningen kan ge ett rörnät för naturgasen genom Gästrikland.

Annons

– Det krävs att de aktörer som finns samverkar. Det är nyckeln till framgång, säger Lars Gustafsson, vd för Swedegas.

I går höll företaget ett seminarium i Gävle om flytande naturgas, LNG, som snabbt blivit ett högintressant energialternativ, på grund av det låga priset.

– Det är jätteintressant, säger Lars S Andersson, energiansvarig på Sandvik Materials Technology.

Om naturgasen skulle ersätta all gasol och olja som anläggningarna i Sandviken förbrukar skulle bolaget kunna minska sina koldioxidutsläpp med 30 procent, och dessutom till en lägre energikostnad.

Men Sandvik och andra stora kunder i regionen är beroende av en fungerande infrastruktur för att kunna göra övergången till naturgas och/eller biogas.

– Annars kommer vi inte loss, sa Lars S Andersson på seminariet i går.

Swedegas har inlett en förstudie om att bygga upp en infrastruktur för gasleveranser, med en terminal i Gävle hamn som nav. Bolaget säljer ingen egen gas, utan är bara byggare och ägare av infrastrukturen. Planen är att bygga en terminal och eventuellt också rörledningar ut till kunder, och låta alla intresserade bolag distribuera sin gas till slutkunderna.

– Det gynnar konkurrensen och leder till låga priser, säger Lars Gustafsson.

Konkurrenten Skangass, som säljer egen gas, har redan genomfört sin förstudie och räknar med att ha ett första samråd med berörda myndigheter efter årsskiftet. Målet är att bygga en egen LNG-terminal som ska stå klar 2015. Men bolaget är berett att också släppa in andra bolag i systemet.

– De som vill delta är välkomna, säger Mikael Pettersson från Skangass, även han på plats under seminariet i går.

Enligt honom kan det dröja innan Gävle-Bergslagsregionen får ett färdigt rörnät för naturgas och den biogas som ska produceras lokalt. Det krävs många kunder på en längre sträcka för att ett rörnät ska vara lönsamt.

– Sträckan Gävle-Sandviken är för kort, säger Mikael Pettersson.

De två konkurrenterna samarbetar båda med Gävle Hamn om sina planer, men det kommunala bolaget tar inte ställning för eller emot något av bolagen.

– För mig får de gärna bygga båda två. Jag vill inte säga nej till någon affärsmodell, säger Fredrik Svanbom, vd på Gävle Hamn.

Mer läsning

Annons