Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog ut friska tänder

/
  • Nio tandläkare � varav ingen såvitt bekant är den på bilden � har anmälts till Socialstyrelsen för att ha dragit ut friska tänder på äldre patienter. Bill Carlsson i Gävle hör till de anmälda. Foto: ROLF ÖHMAN/SCANPIX

GÄVLE Nio tandläkare i Sverige, däribland specialisttandläkaren Bill Carlsson i Gävle, är misstänkta för att ha dragit ut friska tänder på äldre patienter. Tandutdragningarna ska ha skett för att tandläkarna sedan ska kunna utföra kostsamma implantatbehandlingar på patienterna.

Annons
Det är Riksförsäkringsverket som i samband med en granskning av högkostnadsskyddsreformen inom tandvården fattat misstanke mot tandläkarna.
Reformen, som infördes 2002, har gjort det möjligt för människor som är 65 år och äldre att få implantat och annan typ av fast protetik till ett starkt subventionerat pris. Enligt reglerna är helt tandlösa patienter berättigade till subventionerade implantatbehandlingar.
Innan behandlingen godkänns gör försäkringskassan en prövning.

Riksförsäkringsverket har vid en stickprovskontroll funnit 25 fall där det kan misstänkas att friska tänder dragits ut i syfte att få försäkringskassan att godkänna implantatbehandling. Det är genom att ta del av röntgenbilder och det tandläkarna själva skrivit i sina inlagor till försäkringskassan som RFV dragit sina slutsatser.
I ett fall ska en tandläkare ha plockat ut nio till synes friska tänder på en patient.
- Det handlar om ren stympning, säger Jan Håkansson, övertandläkare på Riksförsäkringsverket.
Implantatbehandling är en lukrativ verksamhet för de tandläkare som sysslar med det, menar han. Det är möjligt att tandläkarna i de här fallen dragit ut friska tänder för att kunna göra fler implantatbehandlingar och därmed tjäna pengar, men det är inget Riksförsäkringsverket med säkerhet kan påstå. Det kan också vara så att tandläkarna helt enkelt varit oskickliga.
Några rimliga medicinska förklaringar till att tänderna dragits ut har RFV inte kunnat hitta. Verket har anmält de nio tandläkarna till Socialstyrelsen för att få deras handlande prövat.
Vad patienterna tycker om hur de behandlats är oklart.
- De vet inte ens om att de fått tänder utdragna i onödan. De har trott på tandläkarens ord att detta är den enda rätta behandlingen, säger Jan Håkansson.
Eva Gustavsson, ordförande för privattandläkarna i Gävleborg, är bestört över uppgifterna från Riksförsäkringsverket.
- Om det här stämmer är det förfärligt. Det ger väldigt dålig reklam för oss, säger hon.
Hon tror att det hos vissa tandläkare kan smyga sin in en frestelse att tänja på gränserna för att få göra implantatbehandlingar. Det finns rötägg i alla yrkeskårer, menar hon.
- Men för de allra flesta skulle det vara otänkbart att agera på det här sättet. Vi är seriösa och måna om patienterna, säger Eva Gustavsson.
GD har utan framgång sökt Bill Carlsson för en kommentar. Enligt Radio Gävleborg anser han sig felaktigt påhoppad och tillbakavisar anklagelserna från RFV. Allt kan inte ses på röntgenbilder, man måste ha patienten framför sig, hävdar han.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons