Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så lång tid sälja bostad

/

Ska du sälja ditt hus? Räkna med att det tar tid.
I fjol tog det 19 dagar att sälja, i dag tar det 34 dagar.

Annons

Skandiamäklarna har frågat sina mäklare runt om i landet hur många dagar det tar från att en bostadsrätt eller ett hus läggs ut på sajten Hemnet till dess ett kontrakt är skrivet med köparen. Och hur lång tid det tog i fjol. Totalt 126 mäklare runt om i landet har svarat på frågorna.

Svaret är alltså att det i dag tar nästan dubbelt så lång tid att sälja ett hus eller radhus jämfört med i fjol. Bostadsrätter tar 31 dagar att sälja mot 14 i fjol.
Det skiljer dock rätt mycket mellan olika regioner och orter. I Stockholms innerstad och i många medelstora städer går det snabbare att sälja än i Norrland och Göteborg. I Skåne tar det i dag 46 dagar att sälja en bostadsrätt mot 20 i fjol.
Under högkonjunkturen när räntorna var betydligt lägre var det inte ovanligt att bostäder såldes redan innan visningen. Det händer fortfarande men inte så ofta, enligt Skandiamäklarna.

Men Andreas Mülich, marknadschef på Skandiamäklarna, påpekar att varje bostad är unik och många faktorer inverkar på försäljningen.
”För riktigt attraktiva objekt är det dock inte så stor skillnad mot tidigare”, skriver han i en kommentar.
På Hemnet.se bekräftar man att statistiken överensstämmer med deras bedömning av dagens försäljningstakt.

Mer läsning

Annons