Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eget företag som sommarjobb

/
  • Erik Nyström och Patrik Mohlin sitter och spånar på affärsidéer.
  • Helene Åkerlind är regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg och ansvarar för att under två veckor utbilda de nya företagarna.

I sommar tar 35 Gävleungdomar chansen att starta eget företag. Genom föreningen Ung Företagsamhet får de hjälp att bygga en egen verksamhet.

Annons

Sommarjobbet började i måndags och ungdomarna har två veckor på sig att komma på en affärsidé, knyta kontakter och hitta finansiärer. De nya företagarna får en lön på 58 kronor i timmen, men det räcker inte långt om man ska dra igång en verksamhet.

– Visst kan man använda lönen till finansiering, men det gäller att få andra att tro på idén så att de vågar satsa pengar på den. Vem som helst kan skriva en affärsplan, men det gäller att göra det grundligt och att undersöka marknaden för att den ska fungera, säger Helene Åkerlind som är regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.

Sommarjobben som egna företagare är en del av att kommunen erbjuder alla Gävleungdomar som har läst andra året på gymnasiet två veckors feriearbete under sommaren.

Det är upp till de unga företagarna själva att fortsätta arbetet med sin verksamhet under sommaren, men många tar upp det igen som sitt UF-företag under gymnasiets sista år och de som inte har ett sådant på schemat kan välja att ha företaget som projektarbete i stället. Under de två veckorna drillas de till att bli skickliga entreprenörer.

– Sen när de startar sitt UF-företag i oktober har de redan knutit alla kontakter de behöver. Vi har bjudit in flera duktiga gästföreläsare och i slutet kommer sommarjobbarna få en rejäl duvning av sina affärsplaner av en särskild expertgrupp.

Att sommarjobba som företagare kan leda till framgång. Gävlekillarna Daniel Andersson och Robin Jonsson startade sitt företag JB Minor Web Solutions förra sommaren och nu i vår vann de SM-guld för bästa webbsida i Ung Företagsamhet nationella tävling.

Patrik Mohlin och Erik Nyström har läst andra året på Vasaskolans naturvetenskapliga program. Nu sitter de i Realgymnasiets lokaler och klurar på affärsidéer. De båda hoppas på att lära sig mycket om eget företagande.

– Jag tycker att det är kul. Det är mer eget ansvar och mer utvecklande än att rensa ogräs en hel sommar. Dessutom var det lättare att få det här än andra sommarjobb, säger Patrik Mohlin.

Han funderar på en smart lösning på var man kan hänga disktrasan i stället för på kranen vid diskhon och skannar nu marknaden efter liknande produkter.

– Jag frågade pappa om det var något han behövde och då sa han att det här med disktrasan irriterade honom, så jag ska försöka hjälpa honom med det.

Erik Nyström skissar på ett par egna affärsidéer, men ser sommarjobbet mer som en bra erfarenhet än en karriärväg.

– Jag kommer nog att lägga ner efter de här två veckorna. Jag kan tänka mig att bli egen företagare sen, men till projektarbetet har jag ett par andra idéer som jag vill genomföra, säger Erik Nyström.

Mer läsning

Annons