Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En köpare av fem missnöjd med mäklaren

GÄVLE En av fem som köper fastighet via mäklare blir missnöjda, enligt en enkät som Riksrevisionen har genomfört.
- Det är mycket känslor inblandade vid ett husköp, då är det lätt att bli besviken, säger Tommy Gerdemark, programansvarig på högskolans fastighetsmäklarprogram.

Annons
Mäklarnas sätt att hantera undersökningsplikten är en vanlig orsak till missnöje. Även om en fastighet är besiktigad och varudeklarerad måste köparen själv ta reda på vilka fel och brister som finns innan köpet genomförs.
- Det är väldigt förvirrande, därför har vi valt att inte jobba med förbesiktigade hus, säger Mikael Fagergren på Mäklarhuset Fagergrens.
Många köpare har också synpunkter på hur budgivningen har gått till och hur mäklaren har beskrivit fastigheten. Mikael Fagergren tycker att informationen till köparen har blivit betydligt bättre under de senaste tio åren men tycker ändå att mäklarbranschen bör lyssna på kritiken.
- Ibland kan det råda en missuppfattning om mäklarens roll. I så fall måste vi ta det till oss och bli tydligare, säger han.
Tommy Gerdemark är programansvarig på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan i Gävle. Han gör en positiv tolkning av enkätundersökningen.
- Åtta av tio är ändå nöjda och det är en relativt bra siffra. Det är mycket känslor inblandade vid ett husköp, då är det lätt att bli besviken, säger han.
En mäklare ska vara objektiv och företräda både köparen och säljaren samtidigt. Flera inslag i fastighetsmäklarutbildningen går ut på att studenterna ska finna sig tillrätta i rollen.
- Vi går igenom fastighetsmäklarlagen och vi tar in mäklare som gästföreläsare. Sen har vi en kurs där studenterna lär sig sälja på ett effektivt sätt och samtidigt tänka på de etiska aspekterna så att det inte blir lurendrejeri, säger Tommy Gerdemark.

Mer läsning

Annons