Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ESRI:s bästa tid är nu

/
  • Det nya huvudkontoret börjar ta form. Rickard Zetterberg, koncernchef för S-Group, räknar med att flytta in i det nya kontoret om ett år.
  • Per Carlsson, vice koncernchef för S-Group, rekryterar gärna i Gävle.
  • Grunden är lagd till byggnaden på 2 000 kvadratmeter, ett stenkast från Stora Vall.

Det gick några år mellan tanke och handling, men nu är bygget av S-Groups och ESRI Sveriges nya huvudkontor i gång i Teknikparken. Företaget räknar med snabb tillväxt i branschen de närmaste åren.
– Timingen är väldigt rätt, säger Rickard Zetterberg, grundare och koncernchef.

Annons

Han grundade koncernen S-Group som i dag har 300 anställda, 200 av dem i Sverige. Om ett år, när det nya huvudkontoret invigs, är förhoppningen att siffran ska vara 400.

– Jag rekryterar gärna många av dem i Gävle, säger Per Carlsson, vice koncernchef för S-Group.

Geografiska informationssystem, GIS, är nischen och Rickard Zetterberg, själv Gävlebo, insåg tidigt framtidsmöjligheterna i branschen.

Lantmäteriet, fortfarande en viktig kund och samarbetspartner för koncernen och ESRI Sverige, fanns i Gävle och Gävle kommun var en föregångare när det gäller att använda geografiska informationstjänster för till exempel samhällsplanering.

– Gävle var ledande i världen under lång tid, säger Rickard Zetterberg.

Att kommunen dessutom valde att satsa på en företagsmiljö i Teknikparken var ytterligare ett argument för att satsa på hemstaden när Rickard Zetterberg drog i gång verksamheten 1995.

Nu finns koncernen i Sverige, Finland, Polen och Litauen. Tillväxten har varit runt 20 procent i genomsnitt sedan starten, men nu finns det utrymme för en ännu snabbare expansion. Enligt koncernens egen bedömning har bara en bråkdel av GIS-tjänsternas möjligheter utnyttjats.

Och det är de framtida användarna som kommer att driva på utvecklingen, inte minst via nätet, där olika former av positioneringstjänster börjar få en allt större betydelse. Tidigare har det framför allt varit staten och kommunerna som efterfrågat GIS-tjänster. Nu växer marknaden också för näringslivet och för privatkonsumenter.

– Vi kommer att se en ännu starkare tillväxt än tidigare, säger Lars Backhans, VD för ESRI Sverige.

Det nya huvudkontoret på 2 000 kvadratmeter ska stå klart om ett år. ESRI och S-Group behöver bara en tredjedel av ytan för egen del, men överskottet ska ge plats för den egna expansionen, men också för andra företag.

– Vi vill vara 400 medarbetare om ett år, säger Per Carlsson, operativ koncernchef för S-Group.

Förhoppningarna är stora även utanför det egna företaget. I veckan när S-Group och ESRI informerade om bygget var landshövding Barbro Holmberg inbjuden.

– Det kommer att betyda oerhört mycket för den här regionens utveckling. Det känns som att vi tar ett steg framåt, säger Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons