Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett trist slut på framgångssagan

/
  • Kevin Parto och Alexandra Jonsson med nystartade företag undrar vem de ska vända sig till i fortsättningen.

Gästrikekommunernas satsning på rådgivning till nyföretagare, Etablera, har blivit en framgångssaga. Men från och med halvårsskiftet går projektet ner på sparlåga och några av rådgivarna blir utan jobb.

– Min rådgivare har lagt ner hela sin själ. De på Etablera brinner för det här, säger Kevin Parto, egen företagare med butik i Gävle.

Annons

Kevin Parto och Alexandra Jonsson är två av Gävles nyblivna egna företagare. Båda har kommit igång med hjälp av Etablera och även efter starten har stödet från rådgivarna varit ovärderlig.

– Jag hade en period där allting strulade och det var jättejobbigt. Hade jag inte haft min rådgivare vet jag inte om jag hade orkat stanna kvar. De är eldsjälar, säger Kevin Parto.

Alexandra Jonsson har nystartad egen firma och är orolig för att hennes rådgivare inte längre ska finnas tillgänglig.

– Jag har inte hört ett enda negativt ord om Etablera. Nu vet jag inte vart jag ska vända mig.

Nyföretagande är en av nyckelfrågorna för tillväxt i Gävle och i regionen. Det är alla överens om och satsningen på Etablera, där alla kommuner i Gästrikland ingår, har lotsat många in i rollen som egna företagare. De senaste tre åren har Etablera i Gävle bidragit till att 370 nya företag startats.

– Det är en fjäder i hatten för kommunerna att det här har funnits. Det har varit fruktansvärt roligt att träffa alla nyblivna företagare, säger Catherine Engelbrekt, som varit Kevin Partos kontakt på Etablera.

Nu har hon en fulltecknad kalender ända fram till sista arbetsdagen. Då riskerar nyföretagare att förlora kontakten med en viktig stödperson.

Kevin Parto och Alexandra Jonsson berättar båda om hur avgörande det har varit att få råd och stöd även när de drivit sitt företag en tid.

– Risken är att de som är startklara i augusti blir utan kontakt. De får någon form av panik, säger Catherine Engelbrekt.

Gävle kommun kommer att anställda ytterligare en näringslivsutvecklare när Etablera avslutas som projekt. Vem som får jobbet är inte klart.

Men enligt näringslivschefen Helena Ribacke finns det redan planer på att fortsätta samarbetet med de övriga gästrikekommunerna. I vilken form och med vilka pengar är inte klart.

– Vi vill att det ska fortsätta. Som koncept är det hållbart, säger Helena Ribacke.

Att det nu blir ett glapp beror enligt henne på att man helt enkelt inte mäktat med att lösa frågan innan projektpengarna tar slut den sista juni.

Dessutom har det funnits en diskussion om en gemensam organisation för hela länet. Men någon sådan lösning ser det inte ut att bli, åtminstone inte just nu, enligt Helena Ribacke.

Hon hoppas att ett förnyat samarbete kan sättas i sjön någon gång efter årsskiftet, förhoppningsvis med ett ännu bättre innehåll än tidigare.

– Vi vill vässa det här. Nyföretagande är det som står i centrum, säger Helena Ribacke.

Mer läsning

Annons