Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europasatsning trots revisorskritik

GÄVLE Trots kritik från revisorerna fortsätter landstinget i Gävleborg sitt engagemang i Europafrågor. Central Sweden och Europahuset i Sandviken får i år tillsammans 1,2 miljoner kronor från landstinget.

Annons
Landstinget har i flera år finansierat olika former av internationell verksamhet. Revisorerna har i två omgångar granskat detta engagemang och funnit stora brister. Insatta pengar har varit till liten eller ingen nytta för landstinget.
Två verksamheter som revisorerna varit missnöjda med är Europahuset och Central Sweden. Men kritiken har inte fått landstinget att dra sig ur som finansiär. Landstingsstyrelsen beslutade nyligen att bidra med 800 000 kronor till Central Sweden och 400 000 kronor till Europahuset för 2004.

Landstingsrådet Lotta Lagnander tycker att kritiken mot verksamheterna är överspelad.
- De där revisionsrapporterna, jag önskar att de kunde förblekna, suckar hon.
Mycket har hänt sedan rapporterna skrevs. Verksamheten har fått en tydligare inriktning och uppföljningen har blivit bättre. I dag fungerar både Central Sweden och Europahuset bra, anser Lotta Lagnander.
Central Sweden är ett trelänssamarbete mellan Gävleborg, Dalarna och Örebro och består bland annat av ett representationskontor i Bryssel.
- Det fungerar som en dörr till EU för oss och en dörr till oss för EU, anser Lotta Lagnander.

Europahusets verksamhet ska få en tydligare inriktning mot arbete med ungdomar och det välkomnar Lotta Lagnander. Hon ser det också som viktigt att det finns ett forum för Europafrågor som är fristående från EU.
Om det nästa år blir någon fortsättning på landstingsfinansieringen av de här två verksamheterna återstår att se. Landstinget ska spara 20 miljoner kronor inom det regionala området.
- I den översynen måste vi givetvis pröva det här engagemanget på samma sätt som vi granskar exempelvis kultur, miljöarbete och folkhögskolor, säger Lotta Lagnander.

Björn Hanerus

Mer läsning

Annons