Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig kritik mot Prio1

De två anställda som sagts upp på Prio1 har indirekt fått skulden för det påstådda svinnet på en kvarts miljon på företaget. Det anser Handels ombudsman i Gävle.
– Det är elakt förtal att säga så. De har ingenting med det att göra, säger Anette Dalkarls, förste ombudsman på Handels avdelning i Gävle.

Annons

GD berättade i lördags om turbulensen på Prio1 i Gävle.

Två anställda har sagts upp, en av dem en tillsvidareanställd, med motiveringen arbetsbrist. Den andre som förlorat jobbet hade en provanställning som avslutades.

Uppsägningarna kom samtidigt som företagsledningen besökte Gävleenheten och berättade att 250 000 kronor försvunnit.

Enligt uppgifter till GD anklagades två anställda till att börja med för förskingringen. De uppmanades att lämna arbetsplatsen och lämna ifrån sig nycklar och mobiltelefoner.

En av dem som anklagades blev senare uppsagd, medan den andre efter några dagar välkomnades tillbaka till arbetsplatsen.

Några dagar senare fick en provanställd lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan.

Till GD sa Prio1:s chef att företaget inte pekade ut någon misstänkt, men personalen och de arbetslösa som placerats i verksamheten informerades om att två personer fått lämna företaget sedan ledningen upptäckt att 250 000 kronor försvunnit.

– Jag tycker att arbetsledningen informerat på ett helt felaktigt sätt. Jag tycker att de har misstänkliggjort de här personerna.

– Alla vet att de inte har gjort någonting, säger Anette Dalkarls, som har rått de två medlemmarna att göra en egen polisanmälan, så fort polisen är klar med sin utredning om förskingring eller bedrägeri på företaget.

– Det är för att styrka att de har blivit oskyldigt anklagade.

Och hon är också frågande inför verksamheten på Prio1, som påminner om det arbete som Erikshjälpen och Myrorna bedriver, men som också skiljer sig på många punkter.

– Jag har inte sett någon redovisning av vad de gör, säger Anette Dalkarls.

Arbetsförmedlingen har ett 70-tal arbetslösa placerade på arbetsplatsen i Gävle, vilket ger Prio1 miljoninkomster.

– De ska handledas för att komma tillbaka till arbetslivet och 3-4 handledare ska dra hela det lasset.

– Det tycker jag är väldigt konstigt, säger Anette Dalkarls.

Mer läsning

Annons